Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2016 | Wetenschap | Uitgave 4/2016

GZ - Psychologie 4/2016

klachtenniveau bij aanvang behandeling is belangrijkste voorspeller van behandeluitkomst bij angst en depressie

Tijdschrift:
GZ - Psychologie > Uitgave 4/2016
Auteurs:
Dr. E.H. (Lisanne) Warmerdam, Drs. P. (Pieter) Ten Have, Prof. J. (Jack) Dekker, Prof. E. (Edwin) de Beurs
Belangrijke opmerkingen
Over de auteurs
Dr. E.H. (Lisanne) Warmerdam werkt als senior onderzoeker bij de Stichting Benchmark GGZ. T: 030-2299090. Email: lisanne.warmerdam@sbggz.nl
Drs. P. (Pieter) ten Have werkt als Business Information Officer bij Zorginstituut Nederland (ten tijde van deze pilotstudie was hij werkzaam bij Kenniscentrum Achmea).
Prof. J. (Jack) Dekker is hoogleraar Klinische Psychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en hoofd onderzoek bij ggz instelling Stichting Arkin.
Prof. E. (Edwin) de Beurs is hoogleraar ROM en benchmarking aan de Universiteit Leiden en hoofd wetenschappelijk onderzoek aan de Stichting Benchmark GGZ.

Samenvatting

De Stichting Benchmark GGZ brengt behandeluitkomsten voor ggz-instellingen in kaart. Casemixcorrectie is nodig als de patiëntenpopulatie van ggz-instellingen verschilt op patiëntkenmerken die de behandeluitkomsten beïnvloeden. Hiervoor is het belangrijk te onderzoeken welke patiëntkenmerken de behandeluitkomsten beïnvloeden. Bij patiënten met een angst- en/of depressieve stoornis van zes ggz-instellingen is via een observationele studie onderzocht welke patiëntkenmerken de behandeluitkomst beïnvloeden.
De steekproef bestaat uit zeshonderd zorgtrajecten (N=600) die allemaal zijn afgesloten in 2013. De uitkomstmaat is het klachtenniveau na afloop van de behandeling. Om te bepalen welke invloed de patiëntkenmerken hebben op de behandeluitkomst zijn enkelvoudige en meervoudige regressieanalyses toegepast. Uit de meervoudige regressieanalyse (N = 304) blijkt dat het klachtenniveau bij aanvang van de behandeling het meest samenhangt met het klachtenniveau na de behandeling. Andere variabelen, zoals de duur van de aandoening, voegen weinig extra verklaarde variantie toe.
Op basis van de patiëntkenmerken, waaronder het klachtenniveau bij aanvang van de behandeling, is het nu mogelijk om een eerste casemixcorrectie model toe te passen. Voor een eerlijke vergelijking tussen de behandeluitkomsten van verschillende ggz-instellingen blijkt het vooral belangrijk om te corrigeren op het beginniveau van de klachten.

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

GZ-Psychologie

GZ-Psychologie is een onafhankelijk tijdschrift en richt zich geheel op de snelgroeiende beroepsgroep van gz-psychologen, waarvan er inmiddels meer dan 15.000 zijn. GZ-Psychologie wil de identiteit en ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2016

GZ - Psychologie 4/2016 Naar de uitgave