Skip to main content
main-content
Top

01-02-2011 | Nieuws

Klacht SEH-arts tegen verpleegkundigen afgewezen

De klacht van een SEH-arts tegen meerdere SEH-verpleegkundigen is door het tuchtcollege in Groningen afgewezen. De arts verweet de verpleegkundigen dat zij een verzoek van de arts negeerden en hun eigen beleid volgden.

In maart 2009 werd een vrouw de spoedeisende hulp binnengebracht van het ziekenhuis waar de SEH-arts en de SEH-verpleegkundigen die dag dienst hadden. De vrouw was door familie onderaan de trap gevonden en niet aanspreekbaar. De arts verdacht de vrouw van een CVA en verzocht de verpleegkundigen een CT-scan te laten maken. Volgens de arts hebben de verpleegkundigen dit in eerste instantie geweigerd, waardoor onnodige vertraging in de behandeling is ontstaan.

Volgens de verpleegkundigen was het niet duidelijk of de vrouw van de trap was gevallen of niet en wilden daarom het Advanced Trauma Life Support protocol volgen. De arts weigerde dit, waarna de verpleegkundigen het protocol zelf toepasten.

Volgens het Regionaal Tuchtcollege Groningen kan niet worden vastgesteld dat er vertraging is opgelopen in het aanvragen van een CT-scan. Wel is er na het aanvragen vertraging geweest maar dit is ontstaan door een fout bij de receptie.

Voor de beoordeling van de tweede klacht - het op eigen initiatief inzetten van het ATLS-protocol- heeft het college advies gevraagd aan twee inhoudsdeskundigen: een manager spoedeisende hulp en een adviseur gezondheidsrecht van artsenorganisatie KNMG. Na het horen van de deskundigen is het college tot het oordeel gekomen dat de verpleegkundigen geen tuchtrechterlijk verwijt te maken valt.

Het college benadrukt dat zowel de arts als de verpleegkundige op zijn of haar eigen deskundigheidsgebied een eigen verantwoordelijkheid heeft, waarbij samenwerking en communicatie erg belangrijk zijn. Mochten beide van mening verschillen dan 'moet de dialoog met de arts worden aangegaan.'

In dit geval heeft de klager onvoldoende gemotiveerd duidelijk gemaakt waarom hij het ATLS-protocol niet wilde volgen. Dat de verpleegkundigen afweken van het protocol omdat zij vreesden voor de gezondheid van de patiënte kan ze dan ook niet tuchtrechtelijk worden verweten.

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.