Skip to main content
main-content
Top

Over dit boek

Het skelet van een kind verschilt essentieel van dat van een volwassene: het heeft de eigenschap dat het nog groeit. De skeletgroei heeft als keerzijde dat de groeicapaciteit van het botweefsel ten koste van de stevigheid gaat. Daardoor krijgen kinderen vaak aandoeningen en letsels die met de kwetsbaarheid van hun skelet samenhangen. Aangezien sportende kinderen hun skelet meer belasten, lopen zij een verhoogd risico op blessures die hiermee verband houden. In dit boek wordt de pathologie van het jeugdige skelet op een overzichtelijke manier uiteengezet. Bijzondere aandoeningen van het bewegingsapparaat bij kinderen worden op een uiterst toegankelijke en praktijkgerichte wijze gepresenteerd. Dit wordt bereikt door het beschrijven van concrete patiëntencasuïstiek, het tonen van (röntgen)foto"s en schematisch getekende, kleurrijke illustraties.

Inhoudsopgave

Voorwerk

Casuïstiek van de onderste extremiteit: heup/knie/enkel en voet

Hoofdstuk 1. Plotseling ontstane pijn in de lies bij een vijftienjarige voetballer

Abstract
Tijdens een voetbalwedstrijd voelde een vijftienjarige jongen bij het hard tegen de bal trappen een felle pijnscheut in zijn lies. Door de hevige pijn was hij niet in staat verder te spelen en moest, ondersteund door zijn teamgenoten, het veld verlaten. De volgende dag werd hij door mij (B.V.) onderzocht.
Bert Vanermen, Koos van Nugteren

Hoofdstuk 2. Acuut ontstane pijn aan de achterzijde van het linker bovenbeen bij een vijftienjarige jongen tijdens voetballen

Abstract
Tijdens een voetbalwedstrijd probeerde een vijftienjarige voetballer met zijn linkervoet een hoog aangespeelde bal (op schouderhoogte) te schoppen. Tijdens deze manoeuvre voelde hij een felle pijnscheut aan de achterzijde van zijn linker bovenbeen. Verder voetballen was niet meer mogelijk. Patiënt bezocht de volgende dag mijn spreekuur.
Bert Vanermen

Hoofdstuk 3. Sinds drie weken bestaande pijn in de linkerlies bij een vijfjarige jongen

Abstract
Een vijfjarige jongen die graag voetbalde, had de afgelopen maanden regelmatig pijn in zijn linkerlies, vooral tijdens en na het voetballen. Aangezien de klachten na een paar dagen steeds weer over waren besteedde hij hier aanvankelijk niet zoveel aandacht aan.
Bert Vanermen, Koos van Nugteren

Hoofdstuk 4. Sinds enkele maanden bestaande pijn in de linkerlies bij een veertienjarige jongen

Abstract
Bij een veertienjarige jongen ontstond geleidelijk pijn in de linker liesregio. Aanvankelijk had hij alleen af en toe lichte pijn, maar in de loop van enkele maanden verergerde deze. Wanneer hij veel pijn had straalde deze ook uit naar zijn knie en de jongen liep dan enigszins mank. Aangezien deze klacht steeds vaker voorkwam werd hij doorverwezen voor een orthopedisch consult.
Bert Vanermen

Hoofdstuk 5. Een twaalfjarige jongen met sinds vier weken bestaande liespijn die aanvankelijk werd geïnterpreteerd als een liesbreuk

Abstract
In enkele dagen tijd ontwikkelde zich bij een twaalfjarige scholier pijn in de rechterlies. Hij besteedde er eerst niet veel aandacht aan, maar toen na enkele weken de pijn nog niet over was besloten zijn ouders de huisarts te raadplegen. Deze vermoedde na palpatie van het pijnlijke gebied een liesbreuk en stuurde patiënt naar de afdeling chirurgie van het plaatselijke ziekenhuis. De dienstdoende chirurg oordeelde dat er onvoldoende symptomen waren om een liesbreuk te veronderstellen en verwees patiënt naar de afdeling orthopedie voor nader onderzoek.
Bert Vanermen

Hoofdstuk 6. Geleidelijk ontstane knieklachten bij een veertienjarige voetballer met een traumatisch vervolg

Abstract
Sinds enkele maanden klaagde een veertienjarige jongen over pijn aan zijn linkerknie. De klachten waren geleidelijk begonnen zonder dat sprake was van een trauma in de voorgeschiedenis. Hij voetbalde tamelijk intensief, voornamelijk op het veld. De pijn ontstond vooral tijdens trainingen en/of wedstrijden en was gelokaliseerd net caudaal van de patella. Na inspanning verdween de pijn meestal weer vanzelf.
Irma Pelgrim, Koos van Nugteren

Hoofdstuk 7. Geleidelijk ontstane kniepijn bij een zestienjarige breakdancer

Abstract
Bij een zestienjarige scholier ontstond in enkele weken tijd pijn in beide knieën, rechts meer dan links. Hij had vooral last na het beoefenen van zijn favoriete sport: breakdancing. Dan voelde hij de pijn vooral bij het opstaan uit een stoel of bij traplopen. De laatste dagen kreeg hij ook klachten bij het lopen naar school. Hij hield er wel van om af en toe te voetballen en te basketballen en de jongen vroeg zich af of dit geen kwaad kon nu zijn knieën pijnlijk waren. Hij en zijn ouders begonnen zich ongerust te maken en consulteerden de huisarts. Deze verwees hem naar de fysiotherapeut voor nader onderzoek en adviezen. Ik zag hem ongeveer drie weken na het begin van de klachten.
Koos van Nugteren

Hoofdstuk 8. Een twaalfjarige basketballer met chronisch recidiverende klachten ter hoogte van de buitenenkel

Abstract
Tijdens een basketbalwedstrijd onderging een twaalfjarige jongen, 1,81 m lang, een inversietrauma van zijn rechterenkel, doordat hij na een sprong op de voet van een tegenstander terechtkwam. Hij kon onmogelijk verder spelen vanwege de pijn. Na het ongeval werd de enkel onmiddellijk gekoeld met ijs gedurende ongeveer een kwartier.
Dos Winkel

Hoofdstuk 9. Pijn rondom de linkerenkel en een zich verslechterend looppatroon bij een vijftienjarige voetballer

Abstract
Enige tijd geleden kreeg ik het verzoek van een collega-fysiotherapeut om Bram eens nader te onderzoeken. Ik kende hem omdat hij zes jaar geleden door mij als kinderfysiotherapeut was behandeld voor een motorische achterstand en schrijfproblemen: de jongen was toen negen jaar.
Ingrid Vrenken

Hoofdstuk 10. Een zevenjarige jongen met pijn op de wreef van zijn linkervoet waardoor hij in toenemende mate mank liep

Abstract
Zonder duidelijke oorzaak ontstond bij een zevenjarige jongen pijn in de linkervoet tijdens het lopen. In enkele weken nam de pijn zodanig toe dat het dagelijkse partijtje straatvoetbal vrijwel onmogelijk werd. Hij probeerde het nog een paar keer als keeper, maar al spoedig moest hij het voetballen helemaal opgeven.
Frederik Verstreken, Dos Winkel

Hoofdstuk 11. Een zeventienjarige tennisspeelster met progressief toenemende pijn onder de linkervoet ter hoogte van de metatarsofalangeale overgang

Abstract
Sinds ongeveer vijf maanden klaagde een zeventienjarige tennisspeelster over pijn onder de linkervoet. Aanvankelijk was de pijn alleen tijdens zware belasting aanwezig, maar geleidelijk namen de klachten dusdanig toe, dat zelfs gewoon lopen pijnlijk werd. Patiënte moest stoppen met tennissen.
Frederik Verstreken, Dos Winkel, Koos van Nugteren

Hoofdstuk 12. Geleidelijk ontstane pijnklachten onder de rechter voorvoet bij een tienjarige tennisspeelster

Abstract
Een tienjarig meisje, fervent tennisspeelster, werd verwezen voor orthopedisch onderzoek wegens klachten aan haar rechter voorvoet. De pijn bestond al ruim een half jaar en werd aanvankelijk vooral gevoeld tijdens en na tenniswedstrijden. Vooral springen en landen op de aangedane voet werden als pijnlijk ervaren. Zij probeerde de pijn te voorkomen door op een bepaalde manier haar voorvoet te ontlasten, maar enkele maanden na het begin van de klachten begonnen ook de achillespees en de onderkant van de hiel pijnlijk te worden.
Bert Vanermen, Koos van Nugteren

Nawerk

Meer informatie