Skip to main content
main-content
Top

25-09-2018 | Kinderen | Nieuws

Wanneer, waarom en hoe moet je zolen maken voor kinderen met platvoeten?

Een flexibele pes planus bij kinderen is een veel voorkomende reden voor een bezoek aan een podotherapeut en ook een veel voorkomende reden voor het maken van podotherapeutische inlegzolen voor deze kinderen. Een algemene consensus over wanneer, waarom en hoe je die zolen nu moet maken is er niet. Dit was voor onderzoekers in Australië reden om een Delphi survey studie onder Australische, Britse en Nieuw-Zeelandse podotherapeuten uit te voeren. Het hieruit voortgekomen artikel stond in april van dit jaar in ‘PeerJ‘.

Deze studie werd uiteindelijk uitgevoerd met 15 podotherapeuten met veel ervaring met het onderwerp. Zij kregen drie rondes van enquêtes. In ronde één kregen ze 31 vragen over het onderwerp. Uit de antwoorden werden in ronde twee en drie stellingen geformuleerd om zo te kijken of de podotherapeuten het eens waren. Wanneer 70% van de deelnemers hetzelfde antwoord gaf werd er geconcludeerd dat er overeenstemming was. Uiteindelijk werd er een beslisboom gemaakt om het diagnose en voorschrijvingsproces te beschrijven.

Van de 62 geaccepteerde uitspraken bereikten er acht 100% overeenstemming. Deze waren: gebruik van Foot Posture Index-6 (FPI-6) om de aanwezigheid van flexibele pes planus te bepalen; uitvoeren van balanstesten om de functionele impact van pes planus te bepalen; en om zolen voor te schrijven bij symptomen die correleren met WHO-ICD (World Health Organisation International Classification of Diseases), overmatige pronatie door een apropulsieve gang en lage spiertonus, en ook andere symptomen zoals algemeen ongemak, voet- en beenpijn, verminderd loopvermogen, slecht uithoudingsvermogen en evenwicht, aangetaste functie en grove motoriek, pijn aan de pees van de m. tibialis posterior en symptomen van het mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS).

Het voert hier te ver om uitvoerig de verdere uitkomsten van het onderzoek te beschrijven. Weinig opmerkelijk was dat deze podotherapeuten vooral gingen behandelen als er sprake was van klachten. Wel opmerkelijk was dat ze hierbij in eerste instantie de voorkeur geven aan fabrieksmatig gemaakte inlegzolen en als dat niet voldoende is pas overstappen op zo eenvoudig mogelijke op maat gemaakte zolen. De manier van fabricage van deze zolen is in het Verenigd Koninkrijk, Australie en Nieuw-Zeeland wel heel anders dan dat we in Nederland gewend zijn, maar de uitkomsten zijn wel te vertalen naar de Nederlandse situatie. 

Wilt u het besproken artikel nalezen: https://doi.org/10.7717/peerj.4667

Dars et al. (2018), When, why and how foot orthoses (FOs) should be prescribed for children with flexible pes planus: a Delphi survey of podiatrists. PeerJ 6:e4667

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Beeldrechten