Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

04-07-2018 | Artikel | Uitgave 4/2018

Neuropraxis 4/2018

Kinderen met developmental coordination disorder: een motorisch leerprobleem?

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 4/2018
Auteurs:
L. Dorothee Jelsma, Bouwien C. M. Smits-Engelsman, Reint H. Geuze

Samenvatting

Kinderen met developmental coordination disorder (DCD) hebben een achterstand in hun motorische ontwikkeling. Een interventie met ‘Wii Fit balans training’ blijkt bij deze kinderen een positief effect te hebben. Bij die interventie wordt een appèl gedaan op verplaatsingen van het lichaamszwaartepunt, en op anticipatoire en reactieve controle. Tijdens een training van vijf weken is de motorische leercurve vergelijkbaar met die van de controlekinderen. Dit onderzoek is zowel in Nederland als in Zuid-Arika uitgevoerd en alle kinderen met DCD blijken de door hen aangeleerde vaardigheden te kunnen toepassen bij activiteiten in het dagelijks leven. Dit maakt de positieve resultaten van de interventie met ‘Wii Fit balans training’ robuuster en laat zien dat het resultaat onafhankelijk is van culturele verschillen of eerder opgedane ervaringen met spel, sport en gaming.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2018

Neuropraxis 4/2018 Naar de uitgave

EditorialNotes

Woorden vooraf