Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2004 | Artikelen | Uitgave 1/2004

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 1/2004

Kinderen met coeliakie

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Kindergeneeskunde > Uitgave 1/2004
Auteur:
M. L. Mearin
Belangrijke opmerkingen
Mw.dr. M.L. Mearin, kindergastro-enterologe, Willem-Alexander Kinder- en Jeugdcentrum, Leids Universitair Medisch Centrum, en afdeling Kindergeneeskunde, Vrije Universiteit Medisch Centrum, Amsterdam.
Correspondentieadres: Mw.dr. M.L. Mearin, Willem-Alexander Kinder- en Jeugdcentrum, Leids Universitair Medisch Centrum, Postbus 9600, 2300 RC Leiden, tel: 071-5262824/5262806, fax: 071-5248198,

Samenvatting

Coeliakie is een intolerantie voor glutenpeptiden van tarwe, rogge, gerst, kamut en spelt. De ziekte wordt veroorzaakt door een afwijkende immuunrespons door de T-lymfocyten van de dunne darm bij voor coeliakie gepredisponeerde mensen. Het was de Nederlandse kinderarts Karel Dicke die in de jaren veertig van de vorige eeuw ontdekte dat gluteninname nadelig was voor kinderen met coeliakie en de behandeling met een glutenvrij dieet introduceerde. Met een frequentie van 0,5% is coeliakie de meest voorkomende immunogemedieerde voedingsintolerantie, maar de klinische expressie van de ziekte is zeer variabel en wordt door artsen vaak niet herkend. Behandeling met een glutenvrij dieet verbetert de symptomen en de histologische afwijkingen van de dunne darm en beschermt de patiënt tegen het ontstaan van complicaties. De nieuwe inzichten met betrekking tot de vroege opsporing (screening) en behandeling van coeliakie worden besproken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor kindergeneeskunde

Het tijdschrift voor kindergeneeskunde is een zeer gedegen wetenschappelijk vakblad waarin alle ontwikkelingen op dit zeer uitgebreide medische deelgebied aan de orde komen. Het tijdschrift verschijnt zes maal per jaar, waaronder minimaal één themanummer.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2004

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 1/2004 Naar de uitgave