Skip to main content
main-content
Top

09-04-2015 | Nieuws

Kinderen met ASS blijken heel empathisch te zijn

Lange tijd werd gedacht dat kinderen met ASS weinig empathie voelen. Nu blijkt dat de kinderen wel worden geraakt door het verdriet van een ander, maar niet weten hoe ze hiermee moeten omgaan. Kinderen en jongeren met autisme die sterker meevoelen met anderen raken sneller overprikkeld door andermans emoties, wat leidt tot meer agressie. Dit blijkt uit onderzoek van ontwikkelingspsycholoog Carolien Rieffe van de Universiteit Leiden.

De onderzoeksgroep van Rieffe onderzoekt de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen met autisme. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met Centrum Autisme en het Leo Kannerhuis.

 

Een longitudinale studie, waarbij kinderen en jongeren over meerdere jaren gevolgd werden, leidt tot dezelfde conclusie. Met dit onderzoek is aangetoond dat het gaat om een oorzakelijk verband. Kinderen en jongeren met autisme die sterker meevoelen met anderen, laten na verloop van tijd meer agressie zien. “Het is belangrijk dat ze eerst beter leren hoe ze de eigen emoties kunnen reguleren, voordat ze zich richten op de emotie van een ander. Dit verklaart ook waarom we vaak zien dat ze emoties van andere negeren of proberen te negeren”, aldus Rieffe.

 

Uit het onderzoek blijkt ook dat autistische kinderen in de leeftijd van twee tot zes jaar zich minder bezighouden met intenties van anderen als het gaat om gedeelde aandacht. Als bijvoorbeeld de proefleider naar iets wijst, volgen de kinderen minder vaak haar blik en uitgestrekte arm. Wanneer de proefleider bezig is met concrete voorwerpen, volgen dezelfde kinderen haar actie wel en maken ze deze af. Hieruit blijkt dat de kinderen wel de aandacht kunnen richten op wat zich afspeelt in het hoofd van de ander, maar alleen als ze het doel daarvan zien, legt Rieffe uit.

 

Bron: Nationale Zorggids

 

Tip: Congres Een leven lang autisme: van kindertijd tot volwassenheid | Do. 4 juni 2015, Jaarbeurs Utrecht

Met o.m. parallelsessie van Sander Begeer > "Autisme en inlevend vermogen: Kunnen ze het leren en bij welke kinderen lukt dat het best?"

Voor het uitgebreide programma check www.bsl.nl/congresautisme
 

Autisme vragenlijsten >>

ASV - Autisme Spectrum Vragenlijst - 4 t/m 18 jaar (ca. 15 min.)

ESAT - Screening van ASS op jonge leeft - 0 t/m 3 jaar (ca. 10 min.)

SEV - Sociaal Emotionele Vragenlijst - 4 t/m 18 jaar (ca. 30 min.)

 

Lees meer over ASS en empathie in BSL Psychologie Totaal >>

 

Nieuwsbericht: Hoe kinderen met autisme hun emoties de baas worden,15-01-2014

 

Artikel: Empathie in autisme, Meedenken en meevoelen: zorgvuldig meten is van groot belang, Auteur(s): Dr. Anke Scheeren, Tijdschrift Kind en Adolescent Praktijk 2-2014

 

Tijdschrift: Journal of Autism and Developmental Disorders 

 

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.