Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-07-2002 | Diagnostiek | Uitgave 7/2002

Huisarts en wetenschap 7/2002

Kind met koortsanamnese infectieziekten kinderen koorts laboratoriumonderzoek lichamelijk onderzoek luchtweginfecties (bovenste) meningitis urineweginfecties

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 7/2002
Auteurs:
dr. K Reenders, drs. S Williams, prof.dr. PJJ Sauer
Belangrijke opmerkingen
Disciplinegroep Huisartsgeneeskunde, Rijksuniversiteit Groningen, Bloemsingel 1, 9713 BZ Groningen: dr. K. Reenders, toenmalig huisarts en UHD; drs. S. Williams, student geneeskunde; prof.dr. P.J.J. Sauer, hoogleraar kindergeneeskunde Correspondentie: dr. K. Reenders, Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Koorts komt bij kinderen veel voor, maar leidt lang niet altijd tot een bezoek aan de huisarts. Een eerste selectie vindt plaats door de doktersassistente of de achterwacht van de arts met behulp van een vragenlijst (telefoonkaart). Koorts is vooral bij jonge kinderen (<5 jaar) een reden voor het inroepen van de hulp van de arts. Bij kleine kinderen is het vaak moeilijk om op basis van de anamnese een diagnose te stellen. Bij elk kind dienen in elk geval het KNO-gebied en de longen te worden onderzocht. Ook eventuele verschijnselen van meningitis moeten worden nagegaan. Bij kleine kinderen met alleen hoge koorts als ziekte-uiting dient een urineweginfectie overwogen te worden. Meestal wordt er na anamnese en lichamelijk onderzoek een oorzaak gevonden voor de koorts. Vaak is er sprake van een onschuldige virale infectie van de bovenste luchtwegen. Soms is er sprake van een ernstigere bacteriële infectie waarvoor behandeling met antibiotica nodig is. De arts die een kind met koorts ziet, heeft als taak om alarmsymptomen tijdig te onderkennen en vervolgens adequaat te handelen zonder ongerustheid aan te wakkeren door onnodig onderzoek. Koorts kan als complicaties dehydratie en koortsstuipen veroorzaken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2002

Huisarts en wetenschap 7/2002 Naar de uitgave