Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:

01-02-2020 | Inhoud_redactioneel

Kijkje in de keuken

Auteur: Marian Adriaansen

Gepubliceerd in: TVZ - Verpleegkunde in praktijk en wetenschap | Uitgave 1/2020

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

V&VN heeft onlangs aangekondigd beroepsdifferentiatie los te laten en functiedifferentiatie verder te gaan uitwerken. Het getuigt van wijsheid om de functiedifferentiatie die vorig jaar zomer als kind met het badwater was weggegooid weer tevoorschijn te halen en op te willen poetsen tot een werkbaar geheel. Het is alleen jammer dat er weer jaren overheen gaan om een nieuw beroepsprofiel te schrijven en in de zorgorganisaties functiedifferentiatie in te richten. Ik las begin dit jaar dat de restaurantbranche niet kan wachten om over te gaan op functiedifferentiatie; de eerste hbo-koksopleiding van Nederland gaat binnenkort in Amsterdam van start (Parool, 14 januari 2020). 'Persoonlijk leiderschap - vrij vertaald: de kunst om je eigen doelen te realiseren - wordt een belangrijk onderdeel van de nieuwe opleiding. Hoe meer mensen met de opleiding starten, des te beter. Er is een groot tekort aan koks', volgens de nieuwe directievoorzitter. Dat lijkt verdacht veel op de arbeidssituatie van verpleegkundigen. Misschien kan V&VN voor het nieuwe beroepsprofiel zijn licht opsteken bij de hbo-koksopleiding. Mogelijk hebben de koks naar de protesterende verpleegkundigen gekeken en willen ze met een adequaat koksprofiel vermijden dat dergelijke situaties ook in de horeca ontstaan. In beide branches is een (wankel) evenwicht tussen standaardisatie en creativiteit. In de keukens heersen over het algemeen strikte regels, terwijl tevens fantasie van de kok gevraagd wordt. De verpleging kent talloze richtlijnen en standaarden, maar deze vragen persoonsgerichte toepassing. Implementatie blijkt echter moeilijk te zijn, er zijn vele factoren die implementatie beïnvloeden. Om inzicht in deze factoren te bevorderen, is het dossier van deze TvZ gewijd aan implementatie van kwaliteitsstandaarden. Gelukkig zijn er enkele good practices, die laten zien dat het best mogelijk is om richtlijnen te implementeren. In de jeugdgezondheidszorg scoort bijvoorbeeld het Nederlands Jeugdinstituut goed op het bereiken van de gewenste uitkomsten en het evalueren van ingezette implementatieactiviteiten. Net zoals De Librije een hoogwaardige mix is van creativiteit en een strak geleide keuken.
Metagegevens
Titel
Kijkje in de keuken
Auteur
Marian Adriaansen
Publicatiedatum
01-02-2020
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TVZ - Verpleegkunde in praktijk en wetenschap / Uitgave 1/2020
Print ISSN: 1380-3425
Elektronisch ISSN: 2468-1342
DOI
https://doi.org/10.1007/s41184-020-0257-0