Skip to main content
main-content
Top

12-11-2013 | Nieuws

Kijk bij kind met ASS of ADHD naar hele gezin

Kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) of ADHD hebben vaak ouders met dezelfde symptomen. Daarom moet bij de diagnose en de behandeling van ASS en ADHD naar het hele gezin gekeken worden, stelt Daphne Vinke-van Steijn, die op 30 oktober promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Als ouders, kinderen of beiden symptomen van ADHD of ASS vertonen, beïnvloedt dat het hele gezinsfunctioneren. Zo signaleerde Vinke in haar promotieonderzoek minder goede opvoedstijlen, minder conflictoplossende vaardigheden en meer opvoedstress bij de ouders die zij onderzocht. Ze pleit er daarom voor het hele gezin te betrekken bij diagnostiek en interventie.

Als een kind de diagnose ASS of ADHD-diagnose krijgt, moet elk gezinslid worden gescreend op psychiatrische symptomen, zoals depressie, ADHD en ASS. Ook moet het gezinsfunctioneren in kaart worden gebracht, bijvoorbeeld de ouder-kindinteracties, opvoedstress en opvoedstrategieën. Voor deze gezinnen beveelt Vinke gezinsinterventies aan, bij voorkeur in gezinspoliklinieken waarin jeugd- en volwassenpsychiatrie samenwerken.

 

Meer lezen >>

Match or Mismatch? Influence of Parental and Offspring ASD and ADHD Symptoms on the Parent–Child Relationship

Auteur(s): Daphne J. Steijn, Anoek M. Oerlemans, Marcel A. G. Aken, Jan K. Buitelaar, Nanda N. J. Rommelse
Tijdschrift: Journal of Autism and Developmental Disorders, 8 - 2013

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.