Skip to main content
main-content
Top

02-02-2016 | Nieuws

Kiezen voor geheugen

Auteur:
Marijke Simons

Naar aanleiding van proeven met muizen aan de faculteit Tandheelkunde van de Universiteit van Asahi en met ratten aan de Universiteit van Chiba in Japan, vermoeden biologen een causaal verband tussen het verlies van dentitie en dementie.

Neurogenese

Dat er bij de mens een correlatie bestaat tussen het verlies van tanden en kiezen en moeilijkheden met het opslaan en onthouden van herinneringen is bekend. Dit werd tot nu toe voornamelijk toegeschreven aan het ouder worden en de daarmee gepaard gaande aftakeling van het lichaam.

Maar onlangs werden in Japan en China onderzoeken gedaan naar een mogelijk causaal verband. Er werden bij dieren met geëextraheerde bovenmolaren minder neuronen in bepaalde delen van de hippocampus geconstateerd. Een mogelijke indicatie van neurogenese (productie van  nieuwe zenuwcellen), omdat er veel neurale verbindingen tussen de kauworganen en de hippocampus lopen. Maar het kan ook door andere zaken veroorzaakt worden, zoals slechtere voeding/vitaminen, door het niet kunnen vermalen van voedsel.

Want ook vergelijkingen van muizen met molaren die alleen hard voer te eten kregen ten opzichte van muizen met molaren die normaal voer kregen, leverden verrassende bevindingen op. De muizen die beter moesten kauwen, leverden ook betere prestaties, bijvoorbeeld bij het leren van de weg door een doolhof, waarbij opgeslagen herinneringen een rol spelen. 

De molaarloze muizen bleken overigens ook een verhoogde concentratie corticosteron te hebben, een indicatie van stress, dat eveneens een remmend effect zou kennen hebben gehad op de productie van nieuwe neuronen in de hippocampus.

Ratten met protheses

Er werd door de Universiteit van Chiba ook geëxperimenteerd met molaarloze ratten, die enige tijd na de extractie dentale protheses kregen. Deze ratten bleken meer nieuwe neuronen in de hippocampous te hebben dan de molaar- en protheseloze  ratten, maar minder dan de controlegroep. De prestaties in het doolhof waren navenant. In de concentratie corticosteron werd geen significant verschil gevonden.

Vooralsnog voorwaardelijke hypotheses

Hoe interessant ook, de hypotheses zijn vooralsnog voorwaardelijk, met als doel om uiteindelijk medische toepassingen voor de mens te ontwikkelen. Men hoopt in de toekomst door neurogenese van bepaalde stamcellen de afstervende zenuwcellen bij ouderen, vooral alzheimerpatiënten, te kunnen vervangen.

Hoe de nieuwe neuronen in de hippocampus functioneren in relatie tot de cortex is nog lang niet duidelijk. Maar met de huidige gegevens in ons 'achterhoofd' ( hippocampus.....) lijkt het raadzaam in bejaardentehuizen de mensen niet alleen pap en vloeibaar voedsel te eten te geven, maar, voor zover mogelijk, ook voedsel waarbij de kauwspieren in beweging gehouden worden.

Aan de tandarts de taak om de molaren, kronen en bruggen van jong en oud goed in stand te houden om (hopelijk) het cognitieve vermogen langer op peil te houden.

Bron: TP Tandartspraktijk, 'Molaren en het geheugen', F. Heynick

Aanbevolen

1999 | wo | Boek

Geriatrische tandheelkunde

De problematiek van ouder worden en mondgezondheid

Dit boek behandelt de geriatrische tandheelkunde: het onderdeel van de tandheelkunde waarin het gaat om de preventie, de diagnostiek, de behandeling en de nazorg van orofaciale ziekten en problemen bij ouderen. Veroudering gaat gepaard met een steeds toenemende kwetsbaarheid op somatisch, psychisch en sociaal gebied.


Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


Beeldrechten