Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-07-2009 | Wetenschappelijke artikelen | Uitgave 7/2009

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 7/2009

Kiezen voor een zorgverzekering: kwalitatief onderzoek naar het keuzeproces van zorgconsumenten

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 7/2009
Auteurs:
B. A. M. Hesselink, L. Henneman, D. R. M Timmermans
Belangrijke opmerkingen
Afdeling Sociale Geneeskunde, EMGO Instituut voor onderzoek naar gezondheid en zorg, VU medisch centrum, Amsterdam
Prof.dr. D.R.M. Timmermans, VU medisch centrum, Afdeling Sociale Geneeskunde, Van der Boechorststraat 7, 1081 BT Amsterdam, tel: 020-4448358.
Voor publicatie aanvaard in juli 2009.

Samenvatting

Met de invoering van het nieuwe zorgstelsel wordt van zorgconsumenten verwacht dat zij een actievere rol aannemen en een bewuste keuze maken voor zorgproducten. Er is echter weinig onderzoek gedaan naar hoe zorgconsumenten kiezen voor, bijvoorbeeld, een zorgverzekering en welke informatie zij daarbij nodig hebben. In dit kwalitatieve onderzoek is gevraagd aan zorgconsumenten hoe zij de keuze voor een zorgverzekering hebben gemaakt. Uit de acht focusgroepinterviews bleek dat veel zorgconsumenten weliswaar positief stonden tegenover hun toegenomen keuzevrijheid in het nieuwe zorgstelsel, maar vaak vonden zij het maken van een keuze moeilijk. Dit kwam onder meer door de vaak ontoegankelijke en moeilijk begrijpbare informatie en omdat zorgverzekeringen waar uit gekozen moest worden te veel op elkaar lijken. Lang niet iedereen voelde zich in staat een keuze te maken en sommigen haakten af of riepen de hulp in van anderen. Om de keuze te vereenvoudigen, selecteerden zorgconsumenten vaak een beperkt aantal zorgverzekeringen die vervolgens grondiger vergeleken werden. Er konden vier typen kiezers onderscheiden worden: de ongemotiveerde kiezer, de onmachtige kiezer, de raadvragende kiezer, en de zelfstandige kiezer. Er waren geen opmerkelijke verschillen tussen hoger en lager opgeleiden wat betreft het keuzeproces. Chronisch zieken leken vaker hun persoonlijke zorgverlener te betrekken in het keuzeproces en hun eigen zorgbehoefte was belangrijker voor de uiteindelijke keuze dan voor gezonde deelnemers. Om het kiezen van een zorgverzekering gemakkelijker te maken is het van belang de informatie overzichtelijker aan te bieden en bij beslissingsondersteuning meer aan te sluiten bij de manier waarop zorgconsumenten kiezen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2009

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 7/2009 Naar de uitgave