Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 1/2013

01-01-2013

Ketencoördinatie door de jeugdgezondheidszorg: sleutel voor effectievere samenwerking?

Auteurs: Mw. drs. S.W.H. Zandvoort, J. de Goede, H.T. Kroesbergen, L.A.M. van de Goor

Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen | Uitgave 1/2013

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Ketencoördinatie is effectief samenwerken met professionals en ouders. Door een gecoördineerde aanpak van diverse problemen kan een gezin, na een bepaalde tijd, de regie weer zelfstandig oppakken en worden de kinderen niet meer bedreigd in hun ontwikkeling. Ketencoördinatie kan uitgevoerd worden door de afdeling jeugdgezondheidszorg van de GGD West-Brabant of Bureau Jeugdzorg. Dit artikel beschrijft de eerste bevindingen met de methodiek ketencoördinatie uitgevoerd door een jeugdarts werkzaam bij de GGD. Gegevens zijn verzameld over de deelnemende gezinnen woonachtig in de gemeente Oosterhout, de participerende professionals, de zorgsignalen en de resultaten van de ketencoördinatie. Tevens is een deel van de betrokken professionals gevraagd hun mening te geven over de methodiek ketencoördinatie. De ketencoördinatie betrof 72 gezinnen met meerdere problemen. Na inzet van hulpverlening en ketencoördinatie bleek de situatie voor iets meer dan de helft van de gezinnen (38) verbeterd. Achttien gezinnen zijn verwezen naar Bureau Jeugdzorg omdat in de eerste lijn geen passend aanbod beschikbaar was. Voor drie gezinnen is een zorgmelding gedaan. Bij vier gezinnen is de ketencoördinatie niet gestart omdat na advisering van de signaleerder coördinatie niet nodig was. Twee gezinnen zijn verhuisd gedurende het traject. Voor zeven gezinnen is ketencoördinatie gecontinueerd in 2011. De professionals beoordelen de ketencoördinatie voldoende tot goed en adviseren om door te gaan met deze methodiek, bij voorkeur in aanwezigheid van ouders. Professionals en ouders ervaren deelname aan de gezamenlijke overleggen als positief. Bij vergelijking met een kwaliteitsmodel van de inspecties voor jeugdzorg blijkt dat de ketencoördinatie deels al voldoet aan verschillende kwaliteitscriteria. Voor de toekomst is het belangrijk om ook de overige kwaliteitscriteria mee te nemen in de evaluatie van ketencoördinatie.
Literatuur
1.
go back to reference Inspectie voor de Gezondheidszorg et al. Brede coördinatie noodzakelijk. Onderzoek naar de hulpverlening rond het meisje Gessica, het Maasmeisje. Utrecht: Inspectie voor de Gezondheidszorg, Inspectie van het Onderwijs, Inspectie Openbare Orde en Veiligheid, Inspectie Jeugdzorg, 2007 Inspectie voor de Gezondheidszorg et al. Brede coördinatie noodzakelijk. Onderzoek naar de hulpverlening rond het meisje Gessica, het Maasmeisje. Utrecht: Inspectie voor de Gezondheidszorg, Inspectie van het Onderwijs, Inspectie Openbare Orde en Veiligheid, Inspectie Jeugdzorg, 2007
2.
go back to reference Minkman MMN, Ahaus K, Huijsman R. Het ontwikkelingsmodel voor ketenzorg. M&O 2010;5(sept/okt):26-43. Minkman MMN, Ahaus K, Huijsman R. Het ontwikkelingsmodel voor ketenzorg. M&O 2010;5(sept/okt):26-43.
3.
go back to reference Vollenhoven P van, Velden ThMH van der. Over de fysieke veiligheid van het jonge kind. Themastudie: voorvallen van kindermishandeling met fatale of bijna fatale afloop. Den Haag: Onderzoeksraad voor Veiligheid, 2011. (T2006GZ0628- 04) www.onderzoeksraad.nl Vollenhoven P van, Velden ThMH van der. Over de fysieke veiligheid van het jonge kind. Themastudie: voorvallen van kindermishandeling met fatale of bijna fatale afloop. Den Haag: Onderzoeksraad voor Veiligheid, 2011. (T2006GZ0628- 04) www.​onderzoeksraad.​nl
4.
go back to reference Prinsen B, Roelofse E, Schuimer L Mes W. De kracht van verbinden. Cooë rdineren van zorg op lokaal niveau. Utrecht: NIZW jeugd, Spectrum, K2, JSO, 2006. Prinsen B, Roelofse E, Schuimer L Mes W. De kracht van verbinden. Cooë rdineren van zorg op lokaal niveau. Utrecht: NIZW jeugd, Spectrum, K2, JSO, 2006.
5.
go back to reference Zeijl E, Crone M, Wiefferink K, Keuzenkamp S, Reijneveld M. Kinderen in Nederland. Den Haag/Leiden: Sociaal Cultureel Planbureau/TNO kwaliteit van leven. 2005. Zeijl E, Crone M, Wiefferink K, Keuzenkamp S, Reijneveld M. Kinderen in Nederland. Den Haag/Leiden: Sociaal Cultureel Planbureau/TNO kwaliteit van leven. 2005.
6.
go back to reference Rouvoet A. Wijziging van de Wet op de Jeugdzorg in verband met het opnemen van een gemeentelijke verantwoordelijkheid voor de jeugdketen. Den Haag: Ministerie van Jeugd en Gezin, 2008. Rouvoet A. Wijziging van de Wet op de Jeugdzorg in verband met het opnemen van een gemeentelijke verantwoordelijkheid voor de jeugdketen. Den Haag: Ministerie van Jeugd en Gezin, 2008.
7.
go back to reference Wet op de Jeugdzorg. Het wetsvoorstel verwijsindex risico’s jeugdigen. Den Haag: Ministerie van Jeugd en Gezin, 2009. Wet op de Jeugdzorg. Het wetsvoorstel verwijsindex risico’s jeugdigen. Den Haag: Ministerie van Jeugd en Gezin, 2009.
8.
go back to reference Gemeenten West-Brabant. Strategische uitgangspunten en kaders signaleringssysteem. Zorg voor jeugd West-Brabant. (jeugdigen 0-23 jaar). Den Bosch: Gemeenten West-Brabant, 2007. www.zorgvoorjeugd.nu Gemeenten West-Brabant. Strategische uitgangspunten en kaders signaleringssysteem. Zorg voor jeugd West-Brabant. (jeugdigen 0-23 jaar). Den Bosch: Gemeenten West-Brabant, 2007. www.​zorgvoorjeugd.​nu
9.
go back to reference Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Afspraken kader minister voor jeugd en gezin en IPO over de aanpak en de financiering van de jeugdzorg in 2010 en 2011. Den Haag: Kamerstuk VWS, 27-11-2009. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Afspraken kader minister voor jeugd en gezin en IPO over de aanpak en de financiering van de jeugdzorg in 2010 en 2011. Den Haag: Kamerstuk VWS, 27-11-2009.
10.
go back to reference Zandvoort SWH. Versterking zorgketen jeugd in de gemeente Oosterhout. Van signaal tot ketencoordinatie 2008-2011. Tussentijdse evaluatie 2008. Breda: GGD West-Brabant, 2009. Zandvoort SWH. Versterking zorgketen jeugd in de gemeente Oosterhout. Van signaal tot ketencoordinatie 2008-2011. Tussentijdse evaluatie 2008. Breda: GGD West-Brabant, 2009.
11.
go back to reference Zandvoort SWH. De sleutel voor effectieve samenwerking in de gemeente Oosterhout. Tussentijdse evaluatie van de pilot ketencoordinatie 2009. Breda: GGD West-Brabant, 2010. Zandvoort SWH. De sleutel voor effectieve samenwerking in de gemeente Oosterhout. Tussentijdse evaluatie van de pilot ketencoordinatie 2009. Breda: GGD West-Brabant, 2010.
12.
go back to reference Zandvoort SWH. Ketencoordinatie de sleutel voor effectieve samenwerking. Eindevaluatie pilot ketencooë rdinatie gemeente Oosterhout. Breda: GGD West-Brabant, 2011. Zandvoort SWH. Ketencoordinatie de sleutel voor effectieve samenwerking. Eindevaluatie pilot ketencooë rdinatie gemeente Oosterhout. Breda: GGD West-Brabant, 2011.
13.
go back to reference Gemeente Oosterhout. Dongemond in cijfers. Statistische brochure met cijfers over de 6 gemeenten in de Dongemond. Regio: Aalburg, Drimmelen, Geertruidenberg, Oosterhout, Werkendam en Woudrichem. Oosterhout: gemeente Oosterhout: 2008. Gemeente Oosterhout. Dongemond in cijfers. Statistische brochure met cijfers over de 6 gemeenten in de Dongemond. Regio: Aalburg, Drimmelen, Geertruidenberg, Oosterhout, Werkendam en Woudrichem. Oosterhout: gemeente Oosterhout: 2008.
14.
go back to reference Burik AE van, Vianen RT van. Multiprobleemgezinnen in de Agglomeratie Amsterdam: een onderzoek naar de omvang en samenstelling van multiprobleemgezinnen en de hulpverlening van de geïndiceerde jeugdzorg aan deze gezinnen. Woerden: Adviesbureau Van Montfoort, 2006. Burik AE van, Vianen RT van. Multiprobleemgezinnen in de Agglomeratie Amsterdam: een onderzoek naar de omvang en samenstelling van multiprobleemgezinnen en de hulpverlening van de geïndiceerde jeugdzorg aan deze gezinnen. Woerden: Adviesbureau Van Montfoort, 2006.
16.
go back to reference Bos K. Patieënt centraal in online community. Med Contact 2011;66:37. Bos K. Patieënt centraal in online community. Med Contact 2011;66:37.
17.
go back to reference Nederlands Jeugdinstituut. Het versterken van de eigen kracht en het sociale netwerk van jeugdigen, ouders en gezinnen. 38 interventies uit de databank effectieve jeugdinterventies. Utrecht: Nederlands Jeugdinstituut, 2010. Nederlands Jeugdinstituut. Het versterken van de eigen kracht en het sociale netwerk van jeugdigen, ouders en gezinnen. 38 interventies uit de databank effectieve jeugdinterventies. Utrecht: Nederlands Jeugdinstituut, 2010.
18.
go back to reference Kingma H, Vries J de, Rooij R de, Kokhuis L. Ketens laten werken, integraal toezicht jeugdzaken 0-23. Concept toezicht- kader 2006-2010. Utrecht: Inspectie voor de Gezondheidszorg, Inspectie Jeugdzorg, Inspectie van het Onderwijs, Inspectie Openbare Orde en Veiligheid en Inspectie Werk en Inkomen, 2005. Kingma H, Vries J de, Rooij R de, Kokhuis L. Ketens laten werken, integraal toezicht jeugdzaken 0-23. Concept toezicht- kader 2006-2010. Utrecht: Inspectie voor de Gezondheidszorg, Inspectie Jeugdzorg, Inspectie van het Onderwijs, Inspectie Openbare Orde en Veiligheid en Inspectie Werk en Inkomen, 2005.
Metagegevens
Titel
Ketencoördinatie door de jeugdgezondheidszorg: sleutel voor effectievere samenwerking?
Auteurs
Mw. drs. S.W.H. Zandvoort
J. de Goede
H.T. Kroesbergen
L.A.M. van de Goor
Publicatiedatum
01-01-2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen / Uitgave 1/2013
Print ISSN: 1388-7491
Elektronisch ISSN: 1876-8776
DOI
https://doi.org/10.1007/s12508-013-0019-2

Andere artikelen Uitgave 1/2013

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 1/2013 Naar de uitgave