Skip to main content
Top

08-06-2016 | Nieuws

Kennis en kunde dementie dreigt verloren te gaan

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Er is nu al een tekort aan gespecialiseerde zorg aan mensen met dementie en hun mantelzorgers. Debet daaraan  zijn de veranderingen in de organisatie van de zorg. Zo worden overal in het land casemanagers dementie ontslagen. Dementerenden krijgen andere hulpverleners over de vloer met weinig of geen verstand van dementie. V&VN trekt aan de alarmbel.

Eerder berichtte Nieuwsuur over wachtlijsten in de dementiezorg. In de regio Zutphen zijn bijvoorbeeld 150 cliënten hun casemanager kwijtgeraakt. In Eindhoven wachten 200 mensen op een casemanager.

Staatssecretaris van Rijn deelt de zorgen over de wachtlijsten voor dementiezorg en gaat daarom binnenkort het gesprek aan met alle betrokken partijen. Veel organisatie willen het werk laten doen door wijkverpleegkundigen, maar die geven aan dat zij het er onmogelijk bij kunnen doen.

Zorgelijke ontwikkeling

Gerben Jansen, casemanager dementie bij Thuiszorg West Brabant en ambassadeur casemanager dementie in opleiding, spreekt in een blog op de website van V&VN van een ‘zorgelijke ontwikkeling’. Hij laakt de reactie van de staatssecretaris tijdens de uitzending van Nieuwsuur dat het hem niet uitmaakte wie het casemanagement uitvoert, de wijkverpleegkundige of de casemanager dementie, als de mensen met dementie maar de goede zorg krijgen. Jansen: “Maar de samenwerking in de zorg rondom mensen met dementie en hun mantelzorger is als het spelen van een pot voetbal. Een spel met 11 spitsen wordt nooit een goede wedstrijd. Er is altijd een spelverdeler of aanvoerder. En is er een defensieve of een aanvallende speltechniek nodig? De spelverdeler bepaalt de strategie. Als we de parallel met de zorg trekken, we zijn ook een team en kiezen soms voor een defensieve of aanvallende techniek om de beste zorg te kunnen geven. Dit geldt zeker voor de dementiezorg. Voert de zorg rondom de dementie de boventoon? Dan is de casemanager dementie de spelverdeler met in zijn of haar flank de wijkverpleegkundige. Voeren de zorgtaken de bovenhand dan is de wijkverpleegkundige de spelverdeler met in haar/zijn flank de casemanager dementie.”

Volgens Jansen kan een zorgverlener het er dus niet ‘zomaar even bij doen’. “Casemanagers dementie zijn gespecialiseerde professionals, die het verschil kunnen maken in de zorg voor mens en met dementie”, aldus de casemanager.

Lees de blog van Gerben Jansen op de website van V&VN

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.