Skip to main content
main-content
Top

27-01-2015 | Nieuws

'Kauwgom even effectief als flossen'

Tien minuten op kauwgom kauwen, kan 100 miljoen bacteriën uit de mond verwijderen. Het is net zo effectief als flossen, al maak je met flossen wel andere delen van je gebit schoon dan met kauwgom. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

Vrijwilligers kauwden tien minuten op kauwgom en vervolgens bekeken de onderzoekers hoeveel bacteriën er gevangen zaten in het stukje kauwgom. Gemiddeld had een stukje kauwgom 100 miljoen bacteriën opgenomen. Naarmate er langer gekauwd werd, nam het aantal bacteriën op de kauwgom toe. Tijdens de eerste dertig seconden was de kauwgom het effectiefst.
 

Continu kauwgom kauwen is waarschijnlijk niet zinvol. Mogelijk komen opgenomen bacteriën van de kauwgom dan weer in de mond terecht. Bovendien is het belangrijk om suikervrije kauwgom te gebruiken, omdat bacteriën zich juist met suikers voeden.

 

De onderzoekers denken dat hun resultaten mogelijk kunnen leiden tot de ontwikkeling van een kauwgom die specifieke ziekteverwekkende bacteriën uit de mond kan verwijderen. Tandvleesproblemen en cariës worden door bacteriën veroorzaakt.

 

De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in PLOS ONE.

 

Bron: Gezondheidsnet via nu.nl

 

Aanbevolen: Congres Cariës - behandeling volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. Vrijdag 17 april 2015, Jaarbeurs Utrecht.

 

Meer lezen over kauwgom en mondgezondheid in BSL Tandarts Totaal >>

 

Boek: Speeksel en speekselklierenProf. dr. E.C.I. Veerman en Prof. dr. A. Vissink

Hfst 23 Halitose, E.C.I. Veerman, A.J.M. Ligtenberg

Hfst 19 Cariës en speeksel, E.C.I. Veerman, A.J.M. Ligtenberg

Hfst 21 Xerostomie: het gevoel van een droge mond, A Vissink

 

Boek: Kindertandheelkunde dl 2, Hfst 46 Richtlijn Mondzorg voor jeugdigen, Gelijknamige werkgroep

 

Boek: Kindertandheelkunde dl 1, Hfst 14 Mondgezondheid en voeding, J. Vanobbergen

 

Artikel: Wat is het effect van nicotinekauwgom op de gingiva en het verdere verloop van parodontitis?, Mady Ann Lie, Mondhygiënisten Vademecum 9-2012

 

Artikel: Speeksel: smeerolie voor de mond - Gebitsslijtage bij droge mond, dr. Casper P. Bots, Tandartspraktijk 2-2014

 

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.