Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2013 | Nascholing | Uitgave 10/2013

Huisarts en wetenschap 10/2013

Kanker in de familie: wanneer is genetisch onderzoek geïndiceerd?

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 10/2013
Auteurs:
Thomas Potjer, dr. Frederik Hes, prof.dr. Christi van Asperen
Belangrijke opmerkingen
LUMC, afdeling Klinische genetica, Albinusdreef 2, 2333 ZA Leiden: T.P. Potjer, arts in opleiding tot klinisch geneticus; dr. F.J. Hes, klinisch geneticus; prof.dr. C.J. van Asperen, hoogleraar Klinische genetica • Correspondentie: t.p.potjer@lumc.nl • Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Potjer TP, Hes FJ, Van Asperen CJ. Kanker in de familie: wanneer is genetisch onderzoek geïndiceerd? Huisarts Wet 2013;56(10):528-33.
Ongeveer 5-10% van de veel voorkomende vormen van kanker is erfelijk bepaald. De huisarts zal daarom in de praktijk regelmatig te maken krijgen met vragen over erfelijkheid van kanker en heeft een belangrijke rol in het selecteren en doorverwijzen van patiënten die in aanmerking komen voor genetisch onderzoek. Niet alleen een belaste familieanamnese, maar ook jonge leeftijd bij diagnose en de aanwezigheid van verschillende tumoren bij een patiënt zijn aanwijzingen voor erfelijke belasting. Van de erfelijke tumoren waarbij DNA-diagnostiek mogelijk en zinvol is, zijn mammacarcinoom, colorectaal carcinoom en melanoom de meest voorkomende. Voor deze tumoren zijn criteria opgesteld wanneer verwijzing naar een afdeling Klinische Genetica geïndiceerd is. De verwijzing kan gebaseerd zijn op patiëntgegevens, op familiegegevens of op beide. Het identificeren van mensen met een erfelijke belasting voor kanker is van belang, omdat dit de mogelijkheid biedt tot secundaire preventie, niet alleen bij de patiënt zelf, maar ook bij familieleden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2013

Huisarts en wetenschap 10/2013 Naar de uitgave