Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-07-2008 | Onderzoek | Uitgave 7/2008

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 7/2008

Kanker in de beroepsbevolking: aantallen en trends

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 7/2008
Auteur:
J. L. P. Kuijpens
Belangrijke opmerkingen
Dr. J.L.P. Kuijpens is arts maatschappij & gezondheid en bedrijfsarts bij de Arbo Unie Zuidoost-Nederland in Eindhoven.
Dr. J.L.P. Kuijpens, Arbo Unie Zuidoost-Nederland, Postbus 9727, 5602 LS Eindhoven.

Samenvatting

In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de aantallen en de trends tot 2015 in Nederland van personen met kanker in de beroepsbevolking. In 2003 was de incidentie van kanker in de beroepsbevolking 276/100.000/jaar voor mannen en 293/100.000/jaar voor vrouwen. In totaal ging het om 28.500 nieuwe tumoren. Bij mannen komen pro-staat- en longkanker, colorectale tumoren en melanoom het meeste voor, bij vrouwen borstkanker, longkanker, colorectale tumoren en melanoom. De prevalentie is relatief hoog in de beroepsbevolking: 1 op de 79 mannen (1,3%) en 1 op de 38 vrouwen (2,6%) was in 2005 bekend met een eerdere diagnose kanker. In totaal gaat het om 191.500 personen. Kanker bij kinderen < 15 jaar is zeldzaam: 400 nieuwe gevallen per jaar. De overlevingskansen zijn goed, maar ongeveer driekwart heeft blijvende beperkingen of chronische aandoeningen. Naar verwachting zullen de incidentie en overleving van kanker bij kinderen het komende decennium gering stijgen. In de periode 2000–2015 zal de incidentie van kanker bij mannen van 15–64 jaar gelijk blijven, bij vrouwen is er een toename die vooral te wijten is aan borstkanker. De verwachting is dat de incidentie van maagkanker en de incidentie van longkanker alleen bij mannen zullen afnemen en dat vooral de incidentie van borstkanker fors zal stijgen. De prevalentie bij mannen stijgt met 57% en bij vrouwen met 97%. Het aantal personen dat na behandeling voor kanker terugkeert op de werkvloer, zal het komende decennium sterk stijgen. Aandacht voor beïnvloedbare risicofactoren blijft noodzakelijk.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2008

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 7/2008 Naar de uitgave

Voor de praktijk

Kanker door het werk?

Boekbespreking

Cellencomplex K.