Skip to main content
Top

2006 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Kan na het eten van vers fruit een conjunctivitis ontstaan?

Auteur : C. Aarsen

Gepubliceerd in: Vademecum permanente nascholing huisartsen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De conjunctivae kunnen betrokken zijn bij een allergische reactie op voedingsmiddelen. Het komt bij voedselallergie nagenoeg niet voor dat allergische conjunctivitis het enige symptoom is. Doorgaans spelen ook gastro-intestinale klachten, of symptomen van de huid en/of luchtwegen, een rol. Is een conjunctivitis een op zichzelf staande aandoening, dan liggen andere oorzaken dan een voedselallergie veel meer voor de hand. Te denken valt aan een infectie, contactlensconjunctivitis of een contactallergie voor bijvoorbeeld zeep, shampoo, conserveermiddelen in oogdruppels.
Literatuur
go back to reference Meijer F. Allergische conjunctivitis en ontstekingsmediators. Tijdschr Huisartsgeneesk 1993; 10: 329-32. Meijer F. Allergische conjunctivitis en ontstekingsmediators. Tijdschr Huisartsgeneesk 1993; 10: 329-32.
go back to reference Koers WJ. Voorjaarsboompollenallergie en allergie voor voedsel. Modern Medicine 1998; 3: 18-22. Koers WJ. Voorjaarsboompollenallergie en allergie voor voedsel. Modern Medicine 1998; 3: 18-22.
go back to reference Pastorello EA, et al. New Allergens in fruits and vegetables. Allergy 1998: 53: 48-51. Pastorello EA, et al. New Allergens in fruits and vegetables. Allergy 1998: 53: 48-51.
go back to reference Metcalfe DD, Sampson HA, Simon RA. Food Allergy: Adverse Reactions to Foods and Food Additives. 2e ed. Blackwel Scientific Publications Inc, 1997: 221-33. Metcalfe DD, Sampson HA, Simon RA. Food Allergy: Adverse Reactions to Foods and Food Additives. 2e ed. Blackwel Scientific Publications Inc, 1997: 221-33.
go back to reference Aalberse RC, Koshte V, Calkhoven P, Oei HD, Zee JS van der. Pollinose als oorzaak van allergie voor plantaardige voedingsmiddelen. Ned Tijdschr Geneeskd 1986; 130: 838-39. Aalberse RC, Koshte V, Calkhoven P, Oei HD, Zee JS van der. Pollinose als oorzaak van allergie voor plantaardige voedingsmiddelen. Ned Tijdschr Geneeskd 1986; 130: 838-39.
go back to reference Wensing MEA, et al. Kliniek en diagnostiek van allergie voor plantaardig voedsel. Nederl Tijdschr Dermatol Venerol 1999; .9: 10-14. Wensing MEA, et al. Kliniek en diagnostiek van allergie voor plantaardig voedsel. Nederl Tijdschr Dermatol Venerol 1999; .9: 10-14.
go back to reference Koers WJ, Haan-Brand A de. Voedselovergevoeligheid. Modern Medicine 1994; 4: 276-80. Koers WJ, Haan-Brand A de. Voedselovergevoeligheid. Modern Medicine 1994; 4: 276-80.
go back to reference Gall H, Kalveram KJ, Forck G, Sterry W. Kiwi fruit allergy: A new birch pollen associated food allergy. J Allergy Clin Immunol 1994; 7: 70- 76. Gall H, Kalveram KJ, Forck G, Sterry W. Kiwi fruit allergy: A new birch pollen associated food allergy. J Allergy Clin Immunol 1994; 7: 70- 76.
Metagegevens
Titel
Kan na het eten van vers fruit een conjunctivitis ontstaan?
Auteur
C. Aarsen
Copyright
2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8808-0_191