Skip to main content
Top

2006 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Kan het mediterrane dieet worden ingepast in het Nederlandse eetpatroon?

Auteur : A.C.M. Rijk-Marquering

Gepubliceerd in: Vademecum permanente nascholing huisartsen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Onder mediterrane voeding wordt verstaan de voeding die door bewoners rond de Middellandse Zee wordt gebruikt. Er is in dit gebied in de laatste decennia zeer veel epidemiologisch onderzoek verricht (onder andere de Zeven Landen Studie). Aangetoond is dat in deze landen de levensverwachting hoger en de mortaliteit door coronaire hartziekte lager is dan in andere Europese landen. Een verklaring hiervoor is het specifieke voedingspatroon. Vooral de voeding uit gebieden als Griekenland (Kreta) en Zuid-Italië wordt als voorbeeld genomen. Deze voeding is zeer rijk aan onverzadigde vetzuren met name alpha-linoleenzuur en arm aan verzadigde vetzuren. Bovendien komen er veel anti-oxidanten in voor, zoals vitamine E en polyfenolen. Deze stoffen zouden nog een extra bijdrage aan de vermindering van hart- en vaatziekten kunnen leveren.
Literatuur
go back to reference Hornstra G. Internationale Consensus over het mediterrane voedingspatroon. Ned Tijdschr Diëtisten 2000; 182-85. Hornstra G. Internationale Consensus over het mediterrane voedingspatroon. Ned Tijdschr Diëtisten 2000; 182-85.
go back to reference Kraak H. Kansen voor een mediterrane voeding in Nederland. Voeding Nu 2000; 2: 9-11. Kraak H. Kansen voor een mediterrane voeding in Nederland. Voeding Nu 2000; 2: 9-11.
go back to reference Knegt Y, Hartog AP den. Voeding als maatschappelijk verschijnsel. 4: 120-26. Knegt Y, Hartog AP den. Voeding als maatschappelijk verschijnsel. 4: 120-26.
go back to reference Zo eet Nederland 1998. Resultaten van de voedselconsumptiepeiling. Den Haag: Voedingscentrum, 1998. Zo eet Nederland 1998. Resultaten van de voedselconsumptiepeiling. Den Haag: Voedingscentrum, 1998.
go back to reference Vos GCW, Broer J, Pelgrum BMTG. Mediterrane voeding ter preventie van hart- en vaatziekten en mogelijke inpassing in Nederland. Ned Tijdschr Diëtisten 1996; 51: 216-20. Vos GCW, Broer J, Pelgrum BMTG. Mediterrane voeding ter preventie van hart- en vaatziekten en mogelijke inpassing in Nederland. Ned Tijdschr Diëtisten 1996; 51: 216-20.
go back to reference Kruijer HP, Hermers S, Bemelmans WJE, Broer J. Intensieve groepsvoorlichting over mediterrane voeding uitgaande van gedragsveranderingsmodellen. Ned Tijdschr Diëtisten 2001; 117-25 Kruijer HP, Hermers S, Bemelmans WJE, Broer J. Intensieve groepsvoorlichting over mediterrane voeding uitgaande van gedragsveranderingsmodellen. Ned Tijdschr Diëtisten 2001; 117-25
go back to reference Rijk-Marquering ACM. Fyto-oestrogenen en Flavonoïden. Nieuwsbrief DCN, Diëtisten Coöperatie Nederland 2001: 10: 84-86. Rijk-Marquering ACM. Fyto-oestrogenen en Flavonoïden. Nieuwsbrief DCN, Diëtisten Coöperatie Nederland 2001: 10: 84-86.
Metagegevens
Titel
Kan het mediterrane dieet worden ingepast in het Nederlandse eetpatroon?
Auteur
A.C.M. Rijk-Marquering
Copyright
2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8808-0_514