Skip to main content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

2006 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Kan de arts inzagerecht weigeren aan de gemachtigde medisch adviseur van een patiënt?

Auteur : Dr. J.M. Cuperus-Bosma

Gepubliceerd in: Vademecum permanente nascholing huisartsen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In het kader van het aangaan van een particuliere verzekering, zoals een levensverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering, en bij de afhandeling van verzekeringsclaims kan in opdracht van de medisch adviseur van de verzekeringsmaatschappij een medisch onderzoek worden verricht. Naar aanleiding van dit onderzoek kan bij de medisch adviseur de behoefte bestaan aan meer medische gegevens over de betrokkene. Regelmatig benaderen medisch adviseurs dan ook de behandelend arts(en) van (aspirant-)verzekerden met de vraag om informatie, dan wel om inzage in het medisch dossier. Een schriftelijke verklaring van de betrokkene dat deze daarmee instemt, wordt daartoe bijgevoegd. Is een arts verplicht aan deze vraag om medische gegevens gevolg te geven of kan hij dat ook weigeren?
Literatuur
go back to reference KNMG. Richtlijnen inzake het omgaan met medische gegevens. Utrecht: KNMG Vademecum, 1995. KNMG. Richtlijnen inzake het omgaan met medische gegevens. Utrecht: KNMG Vademecum, 1995.
go back to reference Registratiekamer. De machtiging tot inzage in gegevens van de arts in het perspectief van de levens- of arbeidsongeschiktheidsverzekering. ‘s-Gravenhage, 1998. Registratiekamer. De machtiging tot inzage in gegevens van de arts in het perspectief van de levens- of arbeidsongeschiktheidsverzekering. ‘s-Gravenhage, 1998.
Metagegevens
Titel
Kan de arts inzagerecht weigeren aan de gemachtigde medisch adviseur van een patiënt?
Auteur
Dr. J.M. Cuperus-Bosma
Copyright
2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8808-0_284