Skip to main content
main-content
Top

30-09-2015 | Nieuws

Kalktablet versterkt de botten niet

Ouderen die een calciumrijk dieet volgen of calciumsupplementen innemen (kalktabletten), krijgen geen sterkere botten. Dat concluderen onderzoekers uit Nieuw-Zeeland, zo meldt de Volkskrant.

Ouderen die via voeding niet genoeg calcium binnenkrijgen, krijgen van artsen aangeraden om een calciumrijk dieet te volgen of om kalktabletten te slikken (meestal in combinatie met vitamine-D-pillen) om zo broze botten of botbreuken te voorkomen. Volgens de Nieuw-Zeelandse onderzoekers is dat onzin. In twee studies hebben ze alle betrouwbare onderzoeken op een rij gezet en slechts een fractie van de studies zou een verband aantonen tussen calciuminname en botbreuken. Bovendien is de invloed van calcium op botsterkte in de studies verwaarloosbaar klein.

Volgens Paul Lips, emeritus hoogleraar endocrinologie in het VUmc, gaan de onderzoekers ver in hun conclusies. “Ze vinden een effect. Weliswaar een heel klein effect, maar niet zo klein dat je het kunt negeren. Het moet niet zo zijn dat die enkeling die wel degelijk extra calcium nodig heeft nu zijn supplementen op de plank laat staan.”

De onderzoekers uit Nieuw-Zeeland halen een Franse studie aan waarin wordt beweerd dat er wel een significant effect van calcium op botten is gevonden. “Voor hen is het wellicht wel belangrijk om de calciuminname te verhogen”, aldus Lips.

Bron: Nationale Zorggids

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.