Skip to main content
Top

2025 | OriginalPaper | Hoofdstuk

35. Juridische aspecten van cardiopulmonale reanimatie

Auteurs : Mr. M. Daverschot, Dr. W. de Vries

Gepubliceerd in: Leerboek intensivecare-verpleegkunde 2

Uitgeverij: BSL Media & Learning

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In dit hoofdstuk worden de juridische aspecten besproken van het instellen van een behandeling, het staken van een behandeling en het afzien van een behandeling, in het bijzonder door middel van een niet-reanimerenbesluit. Verder komt de rechtspositie van de patiënt aan de orde, alsook die van zijn familie/naasten en van de hulp- of zorgverleners. Een patiënt die zich onder behandeling stelt van een arts gaat, juridisch gezien, met zijn behandelaar een behandelovereenkomst aan. Aan deze overeenkomst zitten zowel voor de patiënt als voor de arts rechten en verplichtingen vast. Belangrijke rechten van de patiënt zijn bijvoorbeeld het recht op informatie en het recht om toestemming te geven voor de behandeling. Verplichtingen van de behandelend arts zijn bijvoorbeeld de plicht de patiënt adequaat te informeren en geen behandeling te beginnen zonder toestemming van de patiënt (informed consent). Andere onderwerpen zijn de schriftelijke wilsverklaring, wilsbekwaamheid en wilsonbekwame patiënten, en de vraag of een behandeling als wel of niet zinvol kan worden beschouwd.
Literatuur
go back to reference Centraal Begeleidingsorgaan voor de Intercollegiale Toetsing (CBO). Beleid ‘niet reanimeren’. Een leidraad voor discussie. Utrecht: CBO, 1991. Centraal Begeleidingsorgaan voor de Intercollegiale Toetsing (CBO). Beleid ‘niet reanimeren’. Een leidraad voor discussie. Utrecht: CBO, 1991.
go back to reference Delden JJM van. Reanimeren, wel of niet. In: Vorderingen in de geneeskunde, kort en bondig 8. Amsterdam: Amsterdam University Press, 1994. Delden JJM van. Reanimeren, wel of niet. In: Vorderingen in de geneeskunde, kort en bondig 8. Amsterdam: Amsterdam University Press, 1994.
go back to reference Leenen HJJ. Handboek gezondheidsrecht. Deel II, 3e dr. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 1996. Leenen HJJ. Handboek gezondheidsrecht. Deel II, 3e dr. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 1996.
go back to reference Leenen HJJ. Handelen rond het levenseinde bij wilsonbekwame patiënten. Commentaar bij het rapport van de KNMG. Tijdschr Gezondheidsrecht. 1998;(1):19. Leenen HJJ. Handelen rond het levenseinde bij wilsonbekwame patiënten. Commentaar bij het rapport van de KNMG. Tijdschr Gezondheidsrecht. 1998;(1):19.
go back to reference Lomwel AB van, Veen EB van. De WGBO. De betekenis voor de hulpverleners in de gezondheidszorg, 2e dr. Lelystad: Vermande, 1999. Lomwel AB van, Veen EB van. De WGBO. De betekenis voor de hulpverleners in de gezondheidszorg, 2e dr. Lelystad: Vermande, 1999.
go back to reference Nederlandse Reanimatie Raad (NRR). Starten, niet starten en stoppen van de reanimatie. Richtlijn van de Nederlandse Reanimatieraad. Uden: NRR, 2008. Nederlandse Reanimatie Raad (NRR). Starten, niet starten en stoppen van de reanimatie. Richtlijn van de Nederlandse Reanimatieraad. Uden: NRR, 2008.
go back to reference Verweij MF, Kortmann FAM. Abstineren: argumentatie voor staken of afzien van levensverlengend handelen. Ned Tijdschr Geneeskd. 1999;143:145–8.PubMed Verweij MF, Kortmann FAM. Abstineren: argumentatie voor staken of afzien van levensverlengend handelen. Ned Tijdschr Geneeskd. 1999;143:145–8.PubMed
go back to reference Boer AR de, Dis I van, Visseren FLJ, Vaartjes I, Bots ML. Ziekte en sterfte aan hart- en vaatziekten. In: de Boer AR, van Dis I, Visseren FLJ, Vaartjes I, Bots ML. Hart- en vaatziekten in Nederland 2019, cijfers over incidentie, prevalentie, ziekte en sterfte. Den Haag: Hartstichting, 2019. Boer AR de, Dis I van, Visseren FLJ, Vaartjes I, Bots ML. Ziekte en sterfte aan hart- en vaatziekten. In: de Boer AR, van Dis I, Visseren FLJ, Vaartjes I, Bots ML. Hart- en vaatziekten in Nederland 2019, cijfers over incidentie, prevalentie, ziekte en sterfte. Den Haag: Hartstichting, 2019.
go back to reference European Resuscitation Council. European Resuscitation Council Guidelines for Resuscitation 2015. Resuscitation. 2015;95:1–311.CrossRef European Resuscitation Council. European Resuscitation Council Guidelines for Resuscitation 2015. Resuscitation. 2015;95:1–311.CrossRef
go back to reference Nederlandse Vereniging voor Neurologie en Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Prognose van postanoxisch coma. Utrecht: Kennisinstituut van de Federatie van Medisch Specialisten, 2019. Nederlandse Vereniging voor Neurologie en Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Prognose van postanoxisch coma. Utrecht: Kennisinstituut van de Federatie van Medisch Specialisten, 2019.
Metagegevens
Titel
Juridische aspecten van cardiopulmonale reanimatie
Auteurs
Mr. M. Daverschot
Dr. W. de Vries
Copyright
2025
Uitgeverij
BSL Media & Learning
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-3004-1_35