Skip to main content
Top

2014 | OriginalPaper | Hoofdstuk

12. Juridisch perspectief op samenwerken

Auteur : Diederik van Meersbergen

Gepubliceerd in: Veranderende samenwerking in de zorg

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Aan samenwerking in de zorg zitten verschillende juridische kanten en in het nieuws is daar regelmatig aandacht voor. In dit hoofdstuk wordt op een aantal juridische aspecten van samenwerking in de zorg ingegaan. In dat kader zijn verschillende wetten en bepalingen van belang, in het bijzonder de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) en de Kwaliteitswet zorginstellingen (Kwz). Er wordt in dat kader onder andere ingegaan op voorbehouden handelingen en taakherschikking. Ook wordt ingegaan op de juridische implicaties van niet of onvoldoende samenwerken.
Voetnoten
1
In artikel 1 lid 1 sub b Kwz is ‘instelling’ gedefinieerd als een organisatorisch verband dat strekt tot de verlening van zorg. In sub a van dat artikel is vervolgens ‘zorg’ gedefinieerd als: 1. zorg zoals omschreven bij of krachtens de Zorgverzekeringswet en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en 2. hulp waarbij handelingen worden verricht als bedoeld in artikel 36 van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg, die niet vallen onder zorg als bedoeld onder 1.
 
2
Zie in dit verband de aandachtspunten 1, 6 en 7 van de Handreiking [16].
 
3
Er gaan overigens stemmen op om dit te veranderen.
 
4
Zie voor meer zaken in dit verband: B. Crul, D.Y.A. van Meersbergen, W.P. Rijksen, ‘Dokters voor de rechter. Tien jaar tuchtuitspraken in Medisch Contact’, Reed Business Amsterdam, 2011.
 
Metagegevens
Titel
Juridisch perspectief op samenwerken
Auteur
Diederik van Meersbergen
Copyright
2014
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9973-4_12