Skip to main content

Huisarts en wetenschap OnlineFirst articles

11-06-2020 | Interview

Curaçao: meer balans, maar ook verbeterpunten

Een zucht naar avontuur en nieuwsgierigheid naar een andere cultuur hebben Toine van der Nooij doen besluiten om op Curaçao te gaan werken. Ze geniet daar van de tijd en aandacht voor de mens achter het probleem, waardoor ze minder druk ervaart en …

Auteurs:
Daniel Dresden, Gijs Baaten

11-06-2020 | Interview

Nieuw-Zeeland: wolliger en solidair

Na eerdere ervaringen in West-Afrika en Caribisch Nederland verkoos Gina Boorsma een leven aan de andere kant van de wereld, in Nieuw-Zeeland. “Het leuke van werken in een andere cultuur is dat je je moet aanpassen. Zo zijn Nieuw-Zeelanders minder …

Auteurs:
Daniel Dresden, Gijs Baaten

01-06-2020 | Nieuws

Kernwaarden huisartsenzorg volgens Europese huisartsen-in-opleiding

Met de herijking van de kernwaarden huisartsenzorg in 2019 is er een duidelijke richting gegeven aan de toekomst van de huisartsgeneeskunde in Nederland. Wij vroegen ons af welke kernwaarden er leven bij huisartsen in andere landen in Europa. En …

Auteurs:
Bert van Enter, Maarten Verregghen

11-04-2020 | Nieuws

Apptip Medicijnwekker Medapp

Medapp is een app die als belangrijkste functie medicatiebewaking heeft. Eigenlijk is het een medicatiewekker, maar dan wel een uitgebreide. Zeker voor mensen die ingewikkelde medicatieschema’s hebben, kan de app een goed hulpmiddel zijn.

Auteurs:
Annet Sollie, Bart Timmers

29-02-2020 | Opinie

De seksuele moraal van de huisarts: l’histoire se répète

De bezwaren die huisartsen hebben tegen de abortuspil en PrEP zijn niet heel anders dan die tegen de anticonceptiepil en abortus in de jaren zestig en zeventig. Ze zijn niet evidencebased, maar vooral emotioneel gekleurd. In de spreekkamer hoort …

Auteur:
Peter Leusink

13-09-2019 | NHG

Vier nieuwe ICPC-subcodes in het HIS

Per 1 oktober 2019 brengt het NHG vier nieuwe ICPC-subcodes uit om gezondheidsklachten, diagnoses, en soms ook processen en verrichtingen in de huisartsenpraktijk te coderen. Het gaat om codes voor palliatieve zorg, integrale complexe zorg …

Auteur:
Bohn Stafleu van Loghum

12-07-2019 | Nieuws

Jan van Esprijs 2019

Jan van Es was de eerste hoogleraar huisartsgeneeskunde. De naar hem vernoemde prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een aios in opleiding tot huisarts voor de beste CAT (Critically Appraised Topic). Een CAT is een snelle methode om evidentie uit …

Auteurs:
Namens de jury, Henk van Weert

03-07-2019 | Nieuws

KOP-model nu ook voor huisartsen

In een praktisch en systematisch opgebouwd boek zetten Paul Rijnders, Maarten Cox en Richard Starmans de klachtgerichte benadering van het KOP-model uiteen en maken het toepasbaar voor de huisartsenpraktijk.

Auteur:
Martin Beeres

13-06-2019 | Interview

“Gewoon huisartsgeneeskunde”

“Via Twitter had ik contact met hem. Op een dag vroeg hij of ik medisch verantwoordelijk wilde zijn voor de mensen die in de elf steden gesponsord mee zouden zwemmen. Vanwege E. coli in het water kon dat helaas niet doorgaan. Intussen begon …

Auteur:
Tanja Veenstra

12-06-2019 | Interview

“Ik benader mijn werk als clubarts vanuit huisartsperspectief”

“Het huidige medisch hoofd van Excelsior, John van Ochten, is een collega van me. Hij benaderde me voor die functie. Ik heb altijd affiniteit gehad met sport en heb in mijn jeugd zelf hoog gevoetbald bij Feyenoord en SVV (Schiedam). Daarnaast heb …

Auteur:
Tanja Veenstra

04-06-2019 | Interview

“Topsport gaat nu eenmaal gepaard met pijn”

“De directe aanleiding is dat mijn zoon al jaren bij MVV voetbalt en er drie jaar geleden een vacature was voor de medische begeleiding van zijn team. Inmiddels zit ik ook in de medische staf van de jeugd. Dit werk past prima binnen mijn rol als …

Auteur:
Tanja Veenstra

15-05-2019 | Ingezonden

Heeft poh-ggz tijd voor hypnotherapie bij PDS?

Fijn dat hypnotherapie bij het prikkelbaredarmsyndroom effectief kan zijn. De laatste zinnen stuiten echter wat tegen de borst, namelijk dat de poh-ggz weer de goedkope optie kan zijn en zo de tekorten aan personeel en gelden elders kan oplossen.

Auteur:
Jeroen Vos

15-05-2019 | Ingezonden

Leukocyten of bacteriën bij urineweginfecties?

Het lijkt zo’n gemakkelijk klusje tussendoor, eventjes de urines beoordelen. Toch blijkt het nogal eens een puzzel. Dus heb ik met interesse het artikel van Bosmans gelezen, maar daar toch weer een vraag aan overgehouden. In het artikel staat dat …

Auteur:
Ingrid Stade-Bakker

15-05-2019 | Ingezonden

Discussie over de duur van antibioticakuren

Van microbiologen en apothekers heb ik tijdens mijn opleiding en bij nascholingen één ding goed onthouden: als je antibiotica geeft, geef dan een adequate dosering (hoog genoeg) en behandel lang genoeg. In het nieuwsbericht van Van Uum, en in …

Auteur:
Marcel van Philips

12-02-2019 | Nieuws

Levenseindewens bij dementie

De auteurs portretteren de problematiek van de levenseindewens bij dementie bij zeven mensen met dementie. Zij leerden deze mensen kennen met de door hen uitgesproken en neergelegde levenseindewens in hun dementeringsproces. Dit boek biedt daarvan …

Auteur:
Geert van der Aa

17-01-2019 | Nieuws

CWO-weekend ‘De reis van de onderzoeker’

Begin april 2019 vindt het jaarlijkse CWO-weekend plaats. Het thema van dit jaar is: ‘De reis van de onderzoeker’. We laten uitgebreid de revue passeren wat een beginner zoal tegenkomt op weg naar onderzoeker worden. Zoals gebruikelijk op een …

Auteurs:
Frans Dekker, Prudence Rümke-Gemmeke, Kees de Kock, Sipke Zijlstra

17-01-2019 | Uw diagnose

Uw diagnose

Een 10-jarig meisje heeft sinds enkele weken multipele pukkels in het gezicht. Ze jeuken een beetje en breiden zich steeds verder uit.

Auteur:
Bohn Stafleu van Loghum

07-12-2018 | Nieuws

Psychoanalytische lessen voor iedere hulpverlener

Dit handzame, psychoanalytische boekje is vlot geschreven en geschikt voor alle huisartsen en poh-ggz. Het bevat een aantal praktische hoofdstukken en lessen voor iedere hulpverlener.

Auteur:
Erik van Gijssel

08-11-2018 | Nieuws

Handig naslagwerk kindergeneeskunde

De vijfde druk van Compendium kindergeneeskunde biedt een praktisch hanteerbaar overzicht in 59 hoofdstukken. Het is een lijvig boek, geschreven door kinderartsen, dat huisartsen desondanks toch graag binnen handbereik willen hebben. Door de …

Auteur:
Laura de Vries

05-10-2018 | Nieuws

Gespecialiseerd overzicht van persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen

Persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen komen vaker voor dan we denken. Er is steeds meer aandacht voor de invloed van persoonlijkheidsstoornissen in de tweede helft van het leven. Niet alleen voor de patiënt, maar ook voor impact op diens …

Auteur:
Karin Roskes