Skip to main content

Huisarts en wetenschap OnlineFirst articles

21-09-2022 | Nascholing

De rol van de huisarts bij donorconceptie

Donorconceptie heeft ingrijpende implicaties voor alle betrokkenen. Zo heeft de keuze van een donor verstrekkende gevolgen voor een kind. Daarom hebben wensouders ondersteuning nodig bij het maken van een passende keuze. Voor het welzijn van het …

Auteurs:
Marja Visser, Sara Coster, Anja van Osch

01-09-2022 | Opinie

Digitale innovaties voor Samen Beslissen helpen de patiënt én de huisarts

Samen beslissen over behandelopties valt niet altijd mee. Niet voor de huisarts, maar ook niet voor de patiënt. Wij denken dat digitale innovaties het besluitvormingsproces kunnen ondersteunen. We bespreken de randvoorwaarden en de grootste …

Auteurs:
Jacqueline Timmermans, Michiel Hageman, Aimée Kok-Pigge

11-11-2021 | Nieuws

Screening op AF met jaarlijkse continue ecg-monitoring bij hoogrisicopatiënten

Tijdige behandeling van atriumfibrilleren (AF) kan het risico op ernstige complicaties zoals een herseninfarct aanzienlijk verlagen. Die behandeling wordt echter bemoeilijkt door het paroxysmaal en asymptomatisch voorkomen van AF. Daarom gaan we …

Auteurs:
Tessa Brik, Wim Lucassen

28-09-2021 | Nieuws

Apptip DermArts: dermatologie in de kunst

Een prikkelend en origineel idee: kunst gebruiken om de kunst van het observeren te oefenen. Dermatoloog Marianne Crijns, werkzaam in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, ontwikkelde hiervoor een app die in mei 2021 is gelanceerd. Geen app die …

Auteurs:
Bart Timmers, Annet Sollie

04-09-2021 | Nieuws

Wel of geen echogeleide injectie in het AC-gewricht?

In de NHG-Standaard Schouderklachten wordt aangeraden om corticosteroïdinjecties in het AC-gewricht te overwegen bij aanhoudende klachten. De standaard vermeldt echter niets over het gebruik van een echoapparaat bij deze ingreep. De auteurs van …

Auteurs:
Evelien Reitsma, Saskia Accord-Maass

05-08-2021 | Onderzoek

COVID-19-isolatiespreekuren tijdens de ‘eerste golf’

Een beschrijving van de patiënten

De literatuur over COVID-19 beschrijft voornamelijk patiënten in ziekenhuizen of op ic-afdelingen. Wij analyseerden de dossiergegevens van patiënten die tijdens de ‘eerste golf’ (maart-mei 2020) in Noord-Brabant een isolatiespreekuur bezochten en …

Auteurs:
Florien van Royen, Geert-Jan Geersing, Sander van Doorn, Maarten van Smeden, Frans Rutten, Eric Lambermon

23-07-2021 | Casuïstiek

Ecg-casus ‘Overgeslagen?’

Beschrijf het ecg systematisch volgens ECG-10+.1,2 …

Auteurs:
Robert Willemsen, Guusje Bertholet, Karen Konings

18-06-2021 | Nieuws

Professionaliteit in de zorg

Je oom ‘behandelen’, is dat verstandig? Bang voor een conflict met een collega? Wat laat je wel en niet van jezelf zien in je werk? En op LinkedIn? Hoe ver gaat jouw beroepsgeheim? Protocol schuurt met context, en dan? Hoe zorg je dat je fluitend …

Auteur:
Huisarts en wetenschap

30-03-2021 | Casuïstiek

Antwoord ecg-casus ‘Toename klachten’

Frequentie & regelmaat | 72/min, regelmatig.

30-03-2021 | Casuïstiek

De hik als vroeg symptoom bij COVID-19

COVID-19 kan uiteenlopende klachten veroorzaken. Wij zagen een patiënt met persisterende hik als enige symptoom van wat uiteindelijk een ernstige SARS-CoV-2-infectie bleek te zijn. De differentiaaldiagnose bij persisterende hik is breed en de …

Auteurs:
Jannet Knijp, Floor Prins

29-03-2021 | Casuïstiek

Ecg-casus ‘Toename klachten’

Beschrijf het ecg systematisch volgens ECG-10+.1,2 …

08-03-2021 | Implementatie

Het implementeren van enkelzijdig beeldbellen

Begin 2020 werd de huisartsenzorg door de COVID-19-pandemie sterk ontregeld. Vanwege het besmettingsrisico werden face-to-face consulten in de huisartsenpraktijk zoveel mogelijk beperkt. Om reguliere zorg te kunnen blijven leveren, zij het op …

Auteurs:
Vincent van Vugt, Serge Dijkgraaf, Ingrid Elfering

04-02-2021 | Nieuws

Kleine kwalen bij ouderen

Dit boek plaatst de ‘kleine’ kwalen in de context van de oudere en heeft daarmee duidelijk een eigen kleur. De auteurs hebben aandacht voor comorbiditeit en behandeladviezen naast medicatie. Het is overzichtelijk geschreven en bevat evidence en …

Auteur:
Janita Minderhoud

24-12-2020 | Nieuws

Nieuw onderzoek naar plasma-antistofbehandeling voor niet-opgenomen COVID-19-patiënten

De mortaliteit van de in het ziekenhuis opgenomen COVID-19-patiënten is 10-15%. Recent onderzoek toont aan dat monoclonale antistofbehandeling in de eerste week van ziekte het aantal ziekenhuisopnames drastisch vermindert. Deze behandeling is duur …

Auteur:
Bart Rijnders

16-10-2020 | Uw diagnose

Pijnlijke zwelling onder de tong

Een 54-jarige man komt op het spreekuur met sinds enkele dagen een pijnlijk gevoel onder de tong. De klachten zijn continu aanwezig en nemen toe als hij eet. De patiënt heeft geen zwelling gezien of gevoeld, ook niet tijdens of na het eten. De …

Auteur:
Huisarts en wetenschap

15-10-2020 | Uw diagnose

Oplossing Uw diagnose ‘Pijnlijke zwelling onder de tong’

De oorzaak voor het ontstaan van speekselstenen is niet bekend. Speekselstenen komen 2 keer zoveel voor bij mannen als bij vrouwen, met een incidentie van 1 op 1000 patiënten per jaar in de huisartsenpraktijk.1 …

Auteur:
Huisarts en wetenschap

19-09-2020 | Nieuws

NHG-Wetenschapsprijs 2020 voor artikel Vestibulaire revalidatie bij duizeligheid

Vincent van Vugt kreeg eind augustus de NHG-Wetenschapsprijs 2020 voor zijn artikel over vestibulaire revalidatie bij duizeligheid. Dit artikel verscheen eind vorig jaar in de British Medical Journal. H&W-hoofdredacteur Ivo Smeele zocht Vincent …

Auteur:
Susan Umans

27-08-2020 | Casuïstiek

Een patiënt met COPD tijdens de COVID-19-pandemie

De diagnostiek van longaanvallen bij COPD-patiënten is op zichzelf helder, maar over de rol van COVID-19 bij acute exacerbaties is veel nog onduidelijk. Deze casusbeschrijving poogt enig inzicht te geven in de begeleiding van COPD-patiënten …

Auteurs:
Lisette van den Bemt, Niels Chavannes, Jean Muris

24-08-2020 | Casuïstiek

Cognitieve beperkingen herkennen na COVID-19

We weten dat een acute, ernstige somatische aandoening zoals een longontsteking, een enorme impact kan hebben op het lichamelijk en cognitief functioneren. Ook maanden nadat patiënten beter zijn verklaard. Over de impact van COVID-19 op het …

Auteurs:
Marcel Slockers, Tessa Magnée

17-06-2020 | Interview

Ierland: trager verwijsmodel en grotere claimcultuur

“Het stond voor mij al heel vroeg vast dat ik arts wilde worden en in het buitenland wilde werken”, zegt Ype Smit. Na jaren ervaring in Tanzania koos hij voor een bestaan in Ierland. Daar geniet hij van de samenwerking, diversiteit en Ierse humor.

Auteurs:
Daniel Dresden, Gijs Baaten