Skip to main content
main-content
Top

26-03-2015 | Nieuws

Jongeren met ASS hebben sterk verhoogd risico op psychose

Jongeren met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) hebben gemiddeld een vijf keer zo hoog risico op een psychotische of bipolaire stoornis als leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van Jean-Paul Selten, bijzonder hoogleraar Sociale Exclusie en Psychiatrische stoornissen aan de Universiteit Maastricht, dat op 25 maart wordt gepubliceerd in JAMA Psychiatry. Het is de eerste keer dat deze relatie is onderzocht in een groot onderzoekscohort.

Selten deed het onderzoek met Zweedse en Britse collega’s en gebruikte daarbij het zogenaamde Stockholms Jeugdcohort. Selten: “Met behulp van deze uitgebreide dataset konden we meer dan 9.000 personen die voor hun 16e levensjaar de diagnose Autisme Spectrum Stoornis hebben gekregen maximaal 10 jaar volgen. Het risico op psychotische of bipolaire stoornis bleek voor deze groep gemiddeld vijf keer zo hoog als voor leeftijdsgenoten zonder ASS. Opmerkelijk is dat voor jongeren met ASS die goed presteren op school, het risico op psychose het grootst is; tot wel 18 keer zo hoog.“ Een psychose is een mengbeeld van verschillende symptomen, waaronder wanen en hallucinaties. Patiënten met een bipolaire stoornis maken manische of hypomane perioden en depressieve perioden door, afgewisseld met klachtenvrije perioden.

Preventie

Het is vooralsnog onduidelijk waarom voor deze groep het risico op psychosegevoeligheid zo sterk verhoogd is. Selten: “Er zijn enige aanwijzingen dat er een genetische relatie is tussen autisme en psychose of bipolaire stoornis. De stress van de autistische aandoening, die vaak sociale uitsluiting tot gevolg heeft, speelt waarschijnlijk ook een belangrijke rol. Dit biedt ook aanknopingspunten voor preventie, zoals therapie of begeleiding. Belangrijk is dat behandelaars zich bewust zijn van dit verhoogde risico, vooral bij de groep met goede schoolprestaties.”

 

Selten stelt dat de uitkomsten van dit onderzoek met Zweedse gegevens ook kunnen worden toegepast in Nederland. Er zijn in Nederland 30.000 a 60.000 jongeren in de leeftijd van 0-20 jaar met een stoornis in het autisme spectrum.

 

Lees hier het volledige artikel: ‘Risk for Nonaffective Psychotic Disorder and Bipolar Disorder in Young People With Autism Spectrum Disorder, A Population-Based Study’

 

Bron: Maastricht University

 

Tip: Congres Een leven lang autisme: van kindertijd tot volwassenheid

Donderdag 4 juni 2015, Jaarbeurs Utrecht

In de 3e plenaire sessie een lezing van Emily Simonoff, FRCPsych, professor of Child and Adolescent Psychiatry & Head of the department, Institute of Psychiatry, Psychology and Neuroscience (IoPPN), King's College London over het hierboven beschreven onderwerp.
It is now well-recognized that people with autism spectrum disorders (ASD) are at increased risk of having a range of additional mental health problems, including attention deficit hyperactivity disorder, disruptive behaviour and disorders, anxiety and depression. However, the reasons for the increased rate is poorly understood. This talk will explore some of the possible explanations and cover the evidence to support these different explanations.

Check de congressite voor het uitgebreide programma.

 

Lees meer over psychose en ASS in BSL Psychologie Totaal >>

 

Tijdschrift: Journal of Autism and Developmental Disorders 

 

Hulp voor jongere en diens hele omgeving - Multisysteemtherapie bij autismespectrumstoornissen

Auteur(s): Eefje Van den Hoven, Drs. Wil Joosten, Drs. Femke Kuijpers, Drs. Jo Leunissen, Rachel Van Der rijken, Tijdschrift: Kind en Adolescent Praktijk4-2014

 

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.