Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:
Omslag van het boek

2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Jodiumbeperkt voorbereidingsdieet

(december 2003)

Auteurs : L. Swart, Dr. T.P. Links

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

Het jodiumbeperkt voorbereidingsdieet wordt voorgeschreven aan patiënten met een gedifferentieerd schildkliercarcinoom, die worden behandeld met radioactief jodium. Een week voor de opname voor behandeling met radioactief jodium wordt gestart met het jodiumbeperkte voorbereidingsdieet. Dit dieet bevat maximaal 50 microgram jodium. Met het dieet wordt een verhoging van de opname van radioactief jodium in de schildklierrest beoogd. Het jodiumbeperkte dieet wordt gebruikt voor behandeling van schildkliercarcinoom, niet voor diagnostiek.
Literatuur
go back to reference Kerkstra N. In cake zitten toch geen ‘verse’ eieren? De ‘patiëntvriendelijke’ richtlijnen voor het jodiumbeperkt voorbereidingsdieet. Afstudeerscriptie. Groningen, 2000. Kerkstra N. In cake zitten toch geen ‘verse’ eieren? De ‘patiëntvriendelijke’ richtlijnen voor het jodiumbeperkt voorbereidingsdieet. Afstudeerscriptie. Groningen, 2000.
go back to reference Klerk JMH de, e.a. Behandeling van het gedifferentieerde schildkliercarcinoom met jodium-131: op weg naar een landelijke consensus. Tijdschrift voor Nucleaire Geneeskunde 1999: 139–147. Klerk JMH de, e.a. Behandeling van het gedifferentieerde schildkliercarcinoom met jodium-131: op weg naar een landelijke consensus. Tijdschrift voor Nucleaire Geneeskunde 1999: 139–147.
go back to reference Lakshmanan A, e.a. A simplified low iodine diet in I-131 scanning and therapy of thyroid cancer. Clinical Nuclear Medicine 1988: 866–868. Lakshmanan A, e.a. A simplified low iodine diet in I-131 scanning and therapy of thyroid cancer. Clinical Nuclear Medicine 1988: 866–868.
go back to reference Souci SW, Fachmann W, Kraut M. Die Zusammensetzung der Lebensmittel Nährwert-Tabellen. (5e ed). Stuttgart: Wissenschaftliche Verlaggeselschaft mbH, 1994. Souci SW, Fachmann W, Kraut M. Die Zusammensetzung der Lebensmittel Nährwert-Tabellen. (5e ed). Stuttgart: Wissenschaftliche Verlaggeselschaft mbH, 1994.
go back to reference Plooij M, e.a. Silhouet van de interne geneeskunde (2e herz. dr., pp. 351–354). Alphen a/d Rijn/Brussel: Samsom Stafleu, 1989. Plooij M, e.a. Silhouet van de interne geneeskunde (2e herz. dr., pp. 351–354). Alphen a/d Rijn/Brussel: Samsom Stafleu, 1989.
Metagegevens
Titel
Jodiumbeperkt voorbereidingsdieet
Auteurs
L. Swart
Dr. T.P. Links
Copyright
2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0508-7_60