Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2014 | Uitgave 2/2014

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 2/2014

JGZ-richtlijn Voedselovergevoeligheid

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 2/2014
Auteurs:
J.E. Kist-van Holthe, A.M.W. Bulk-Bunschoten, C.L. Wensing-Souren, B.J. Vlieg-Boerstra, C.M.F. Kneepkens, T. Kuijpers, M.L.A. de Kroon, A. B. Sprikkelman, S. Kalidien, R.A. HiraSing
Belangrijke opmerkingen
J.E. Kist-van Holthe, kinderarts-onderzoeker; A.M.W. Bulk-Bunschoten, arts Maatschappij & Gezondheid; C.M.F. Kneepkens, kinderarts maagdarm- leverziekten; M.L.A. de Kroon, arts Maatschappij & Gezondheid en epidemioloog; S. Kalidien, MSc, projectassistente; R.A. HiraSing, emeritus hoogleraar Jeugdgezondheidszorg; allen werkzaam in het VUmc/EMGO+-Instituut, Amsterdam. C.L. Wensing-Souren, arts Maatschappij & Gezondheid, Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland. B.J. Vlieg-Boerstra, diëtist en postdoctoraal onderzoeker, Emma Kinderziekenhuis AMC, Amsterdam Erasmus MC, sectie Allergologie en Nederlandse Vereniging van Diëtisten. T. Kuijpers, epidemioloog, CBO, Utrecht. A.B. Sprikkelman, kinderarts-pulmonoloog, Emma Kinderziekenhuis AMC, Amsterdam. Correspondentie: j.kist@vumc.nl.

Samenvatting

Voedselovergevoeligheid omvat voedselallergie en niet-allergische voedselintoleranties, zoals coeliakie en lactose-intolerantie. De JGZ-richtlijn Voedselovergevoeligheid geeft uitgebreide aanbevelingen voor de preventie, signalering en behandeling van koemelkallergie, de meest frequent voorkomende vorm van voedselovergevoeligheid bij kinderen. Tevens zijn in de richtlijn adviezen opgenomen voor de preventie en signalering van coeliakie en voor de signalering van lactose-intolerantie.
De belangrijkste nieuwe adviezen in de richtlijn zijn: Er bestaat geen indicatie voor gehydrolyseerde kunstvoeding ter preventie van koemelkallergie. Ter preventie van voedselallergie wordt geadvi seerd om vanaf de leeftijd van vier maanden te starten met kleine hoeveelheden bijvoeding, beginnend met groente en fruit, en daarna uit te breiden met andere producten zoals ei, vis en pinda. Aansluitend wordt geadviseerd om al vanaf de leeftijd van vier maanden kleine hoeveelheden gluten te introduceren ter preventie van coeliakie, bij voorkeur naast borstvoeding.
Diagnostiek van koemelkallergie bij kinderen met een laag risico op anafylaxie of andere ernstige reacties kan onder voorwaarden met een dubbelblinde voedselprovocatie in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) plaatsvinden. Hiervoor is er financiële vergoeding van de zorgverzekeraars noodzakelijk; de aanvraag voor deze vergoeding is in behandeling. Tot die tijd worden kinderen voor een dubbelblinde voedselprovocatie naar de kinderarts verwezen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2014

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 2/2014 Naar de uitgave

BookReview

Boekbespreking