Skip to main content
main-content
Top

17-06-2015 | Nieuws

Jeugdverpleegkundige speelt belangrijke preventieve rol

Jeugdverpleegkundigen vergemakkelijken bij adolescenten de toegang tot andere professionals. Ook spelen ze een belangrijke rol bij het vaststellen van gezondheidsproblemen van adolescenten. Jeugdverpleegkundige Rienke Bannink schrijft dat in haar proefschrift over de rol van jeugdverpleegkundigen.

In het basistakenpakket van de jeugdgezondheidszorg (jgz) is sinds dit jaar een moment ingebouwd om met alle adolescenten van 14 jaar en ouder in contact te komen. Dit is een nieuwe wettelijke taak. Het doel hiervan is te voorkomen dat ze in de problemen raken door bijvoorbeeld overmatig drank- of drugsgebruik, verslaving, oplopende schulden of ongewenste zwangerschap, maar ook om de sociale, fysieke en emotionele gezondheid te monitoren. Het is van belang om problemen vroegtijdig te signaleren en aan te pakken, aldus Bannink. “In het gesprek onderzoekt de jeugdverpleegkundige of de jongere hulp of ondersteuning nodig heeft. De jeugdverpleegkundige verwijst ook door naar een andere zorgverlener indien dit nodig is."

Consult met jeugdverpleegkundige

Een deel van Rienke Banninks proefschrift draait om twee projecten: E-health4Uth en Your Health. In E-health4Uth beantwoorden jongeren een online vragenlijst. Aan de hand hiervan krijgen zij een online advies-op-maat (E-health4Uth). Jongeren die een verhoogd risico scoren op psychosociale problemen krijgen daarnaast een consult met een jeugdverpleegkundige.

In het project Your Health werden jongeren die een mbo-opleiding (niveau 1 en 2) volgden en meededen aan het onderzoek gezien door een jeugdverpleegkundige. Bij ongeveer 37 procent werden problemen gesignaleerd. Van hen werd 41 procent doorverwezen naar een andere zorgverlener, meestal een (school)maatschappelijk werker. Voor de andere 59 werden andere acties ondernomen, zoals het maken van een nieuwe afspraak met de jeugdverpleegkundige of contact opnemen met ouders (in overleg met de jongere).

 

Auteur(s): Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.