Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Jeugdbeleid 3-4/2014

01-12-2014 | THEMA

Jeugdsport: positieve geluiden en aanhoudende en nieuwe zorgen

Auteurs: Ine Pulles, MSc, Remko van den Dool, Koen Breedveld

Gepubliceerd in: Jeugdbeleid | Uitgave 3-4/2014

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Intro

Mede met het oog op uit de pan rijzende zorgkosten maakt de overheid zich er sterk voor dat Nederlanders voldoende bewegen en gezond eten. De algehele lijn daarin is dat overheid zich niet mengt in de keuzes die burgers maken. Daarop maakt de overheid een uitzondering, en dat is de jeugd. Daarvoor vindt de overheid dat ze wel mag interveniëren.
Van oudsher is veel beleid gericht op het stimuleren van de sportdeelname van de jeugd. De vraag is hoe terecht dat is. Moeten we ons zorgen maken om de jeugd van tegenwoordig? Sport de jeugd nog wel? Het merendeel van de kinderen blijkt op de een of andere manier sportief actief, al neemt dat af met het bereiken van de middelbareschoolleeftijd. Echter, belangrijker dan wanhopig te proberen middelbare scholieren bij de sportles te houden, is om te zorgen dat daarvoor – op de lagereschoolleeftijd – zoveel mogelijk kinderen plezier hebben kunnen beleven aan sport. Kinderen en jongeren met laagopgeleide ouders en ouders met een laag inkomen sporten minder dan hun tegenpolen. Om die reden zou in het beleid speciale aandacht moeten uitgaan naar de ongelijkheden in sportdeelname. Sportstimuleringsbeleid zou zich dus niet zozeer moeten richten op uitvallende jongeren, maar gefocust zijn op de jeugdigen die niet aan sporten toekomen.
Voetnoten
1
Cijfers respectievelijk 70%, 82% en 89 % voor het maandelijkse sporten, en 59%, 70% en 77 % voor het wekelijkse sporten.
 
2
Respectievelijk 53%, 60% en 69 %.
 
Literatuur
go back to reference Tiessen-Raaphorst, A., Dool, R. van den, & Vogels, R. (2014). Uitstappers en doorzetters. De persoonlijke en sociale context van sportdeelname en tijdsbesteding aan sport. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau. Tiessen-Raaphorst, A., Dool, R. van den, & Vogels, R. (2014). Uitstappers en doorzetters. De persoonlijke en sociale context van sportdeelname en tijdsbesteding aan sport. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau.
go back to reference Breedveld, K., & Tiessen-Raaphorst, A. (2006). Rapportage sport 2006. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau. Breedveld, K., & Tiessen-Raaphorst, A. (2006). Rapportage sport 2006. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau.
go back to reference Collard, D., Chinapaw, M., Verhagen, E., Valkenberg, H., & Lucassen, J. (2014). Motorische fitheid van basisschoolkinderen (10–12 jaar): factoren geassocieerd met kracht, snelheid, lenigheid en coördinatie. Utrecht: Mulier Instituut. Collard, D., Chinapaw, M., Verhagen, E., Valkenberg, H., & Lucassen, J. (2014). Motorische fitheid van basisschoolkinderen (10–12 jaar): factoren geassocieerd met kracht, snelheid, lenigheid en coördinatie. Utrecht: Mulier Instituut.
Metagegevens
Titel
Jeugdsport: positieve geluiden en aanhoudende en nieuwe zorgen
Auteurs
Ine Pulles, MSc
Remko van den Dool
Koen Breedveld
Publicatiedatum
01-12-2014
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Jeugdbeleid / Uitgave 3-4/2014
Print ISSN: 1873-9482
Elektronisch ISSN: 1876-6056
DOI
https://doi.org/10.1007/s12451-014-0052-4

Andere artikelen Uitgave 3-4/2014

Jeugdbeleid 3-4/2014 Naar de uitgave