Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2013 | Uitgave 6/2013

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 6/2013

Jeugdinterventies: van kwantiteit naar kwaliteit

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 6/2013
Auteurs:
D. van Dale, T. Dunnink, L. Cloostermans, M.C. Zwikker
Belangrijke opmerkingen
D. van Dale en L. Cloostermans, adviseur Gezondheidsbevordering en preventie, T. Dunnink, adviseur jeugdgezondheidszorg, RIVM Centrum Gezond Leven, Bilthoven. M. Zwikker, adviseur, Nederlands Jeugdinstituut, Utrecht.
Om professionals, beleidsmakers en onderzoekers te voorzien van informatie over de kwaliteit en effectiviteit van interventies in de verschillende werkvelden bestaat er sinds 2007 een erkenningssysteem voor jeugd- en leefstijlinterventies. Het systeem is ontwikkeld door de gezamenlijke inspanning van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ), het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) en het RIVM/Centrum Gezond Leven (CGL). Sinds 2013 hebben MOVISIE en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen zich bij dit erkenningsysteem aangesloten. Kwaliteitsbeoordeling vindt plaats aan de hand van vastgestelde criteria en wordt uitgevoerd door een onafhankelijke commissie met leden uit de wereld van de praktijk, de wetenschap en het beleid. Sinds medio 2013 kan een interventie worden beoordeeld als ‘Goed onderbouwd’ en ‘Effectief’ (met een indicatie voor de mate van effectiviteit), en beoordeelt de commissie de ‘Uitvoerbaarheid’ van de interventie. De beoordeelde interventies zijn te vinden via de website van het NCJ, via Loketgezondleven.nl van het CGL en in de Databank Effectieve Jeugdinterventies van het NJi. Ten tijde van het schrijven van dit artikel waren meer dan 300 interventies erkend.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2013

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 6/2013 Naar de uitgave