Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 2/2019

06-02-2019 | Onderzoeksartikel

Jeugdgezondheidszorg is aan het verbeteren, maar moet op onderdelen nog actiever worden

Auteurs: F. van Leerdam, M. Hodes, M. Wikkeling, L. Claessen

Gepubliceerd in: JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg | Uitgave 2/2019

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De Inspectie gezondheidszorg en jeugd ziet toe op de kwaliteit en veiligheid van de JGZ. In 2016–2017 heeft de inspectie alle JGZ-organisaties bezocht. Bij de bezoeken toetste zij op vijf centrale onderwerpen, geformuleerd in de vorm van vragen: 1) in beeld, in zorg, bereikt?, 2) zicht op kwaliteit van zorg?, 3) is samenwerking in het sociale domein aanwezig?, 4) werkt het beleid tegen kindermishandeling in de praktijk?, 5) is het verbeterplan van het vorige toezicht uitgevoerd? In elk van de vijf onderzochte periodes toetste de inspectie telkens één extra ‘lichamelijk’ onderwerp en één extra ‘psychosociaal’ onderwerp. Gedurende het onderzoek publiceerde de inspectie drie tussentijdse rapportages. Dit gaf de organisaties die nog niet aan de beurt waren gekomen de gelegenheid tussentijds te leren van de al gevonden resultaten.
Op de vier eerste centrale thema’s, die de kern uitmaken van de JGZ, trekt de inspectie vier conclusies. Een derde van de onderzochte organisaties volgt het contactmomentenschema van het landelijk professioneel kader nog niet zoals beoogd. Dit vindt de inspectie niet acceptabel. De inspectie complimenteert de voorlopers, maar ziet dat de JGZ nog niet overal de beoogde positie heeft in het sociale domein. De samenwerking was aanmerkelijk beter bij wederzijdse investering in onderling contact en overleg. De signaalgevoeligheid, het goed gebruikmaken van de meldcode en de meldingsbereidheid op het onderwerp kindermishandeling moeten en kunnen ook bij de JGZ verbeteren. De kwaliteit van de samenwerking tussen de JGZ, Veilig Thuis en de wijkteams was nog niet overal optimaal.
De hoofdconclusie is dat de JGZ-organisaties goed op weg zijn. Ze leveren over het algemeen verantwoorde zorg en hebben steeds meer inzicht in de kwaliteit van hun zorgaanbod. Op zowel de centrale als de extra onderwerpen is blijvende aandacht van de JGZ nodig. Uit diverse toezichtactiviteiten in 2018 blijkt dat de organisaties de aangedragen verbeteringen in het algemeen goed oppakken.
Literatuur
1.
go back to reference United Nations. The convention on the rights of the child. in, band 1995. New York: United Nations; 1989. United Nations. The convention on the rights of the child. in, band 1995. New York: United Nations; 1989.
6.
go back to reference Dunnink G. Standpunt bereik van de jeugdgezondheidszorg. Bilthoven: RIVM; 2010. Dunnink G. Standpunt bereik van de jeugdgezondheidszorg. Bilthoven: RIVM; 2010.
8.
go back to reference Talma H. Groeidiagrammen 2010. Leiden: TNO; 2010. Talma H. Groeidiagrammen 2010. Leiden: TNO; 2010.
9.
go back to reference Nederlands Centrum Jeugdgezondheid. Standpunt gegevensoverdracht van kraamzorg en verloskunde naar de jeugdgezondheidszorg. Utrecht: Nederlands Centrum Jeugdgezondheid; 2011. Nederlands Centrum Jeugdgezondheid. Standpunt gegevensoverdracht van kraamzorg en verloskunde naar de jeugdgezondheidszorg. Utrecht: Nederlands Centrum Jeugdgezondheid; 2011.
10.
go back to reference Expertgroep Zorgstandaard Integrale Geboortezorg. Zorgstandaard Integrale Geboortezorg. Utrecht: College Perinatale Zorg; 2016. Expertgroep Zorgstandaard Integrale Geboortezorg. Zorgstandaard Integrale Geboortezorg. Utrecht: College Perinatale Zorg; 2016.
20.
go back to reference Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Van verschil naar potentieel. Een realistisch perspectief op de sociaaleconomische gezondheidsverschillen. Den Haag: WRR; 2018. Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Van verschil naar potentieel. Een realistisch perspectief op de sociaaleconomische gezondheidsverschillen. Den Haag: WRR; 2018.
Metagegevens
Titel
Jeugdgezondheidszorg is aan het verbeteren, maar moet op onderdelen nog actiever worden
Auteurs
F. van Leerdam
M. Hodes
M. Wikkeling
L. Claessen
Publicatiedatum
06-02-2019
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg / Uitgave 2/2019
Print ISSN: 1567-8644
Elektronisch ISSN: 1876-598X
DOI
https://doi.org/10.1007/s12452-019-00168-5

Andere artikelen Uitgave 2/2019

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 2/2019 Naar de uitgave