Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2007 | Article | Uitgave 2/2010

Kind & Adolescent Praktijk 2/2010

Jeugddelinquentie en gewetensontwikkeling

Conceptualisering, diagnostiek en behandeling

Tijdschrift:
Kind & Adolescent Praktijk > Uitgave 2/2010
Auteur:
   

Abstract

Een haast onontkoombare associatie bij de vraag naar de gewetensontwikkeling van een jeugdige is de klassieke portemonnee-vraag’, die vroeger een vast onderdeel vormde van het psychiatrisch onderzoek. ‘Wat zou je doen als je een portemonnee met 100 gulden op straat vond?’ Het feit dat er ‘guldens’ staat, geeft de antiquiteitsstatus al aan. De vraag is inmiddels een beetje belachelijk. Toch komen we hem nog regelmatig tegen, in de euro-variant. Hoewel het onderzoek naar de gewetensontwikkeling inmiddels aanzienlijk verder reikt dan deze primitieve voorloper, is het objectief vaststellen van een gebrekkig geweten nog steeds verre van eenvoudig. Dat begint al met onduidelijkheid over hoe een normale gewetensontwikkeling wordt gedefinieerd. Welke componenten spelen daarbij een rol en op welke wijze worden tekortkomingen daarin vastgesteld? En in hoeverre speelt het moment van het onderzoek een rol?

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Kind & Adolescent Praktijk

Het vakblad Kind en Adolescent Praktijk biedt informatie die direct aansluit bij de dagelijkse praktijk van diagnostiek, behandeling en begeleiding. Kind en Adolescent Praktijk biedt ook een forum voor een kritische beschouwing van die dagelijkse praktijk en voor discussie over onderwerpen waarmee de professional te maken hebben.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2010

Kind & Adolescent Praktijk 2/2010 Naar de uitgave

CURIOSA

Missers