Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Nursing 9/2019

01-09-2019 | Interview Harry Sonnenschein

‘Je moet ergens een lijn trekken, en dat doet pijn’

Auteur: Hugo van der Wedden

Gepubliceerd in: Nursing | Uitgave 9/2019

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Harry Sonnenschein begeleidde het Jeroen Bosch Ziekenhuis bij de functiedifferentiatie tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen. Hoe kijkt hij aan tegen het wetsvoorstel BIG II? Nursing sprak met hem in de bossen van Oisterwijk.
Literatuur
1.
go back to reference De Nederlandse hbo-v staat gelijk aan de Vlaamse bacheloropleiding, de mbo-v aan hbo5. Tot 2000 bestond ook de inserviceopleiding: een combinatie van werken-leren waarbij de student in dienst was van de instelling. Alle verpleegkundigen staan (ongeacht hun opleiding) als ‘verpleegkundige’ ingeschreven in het BIG-register: een register voor zorgberoepen met een beschermde status. Er was een wetsvoorstel (BIG II) om een nieuwe functie toe te voegen: regieverpleegkundige. Maar dat is nu uitgesteld omdat er te veel onrust ontstond. Verpleegkundigen die vanaf 2012 de hbo-v hadden afgerond konden zich direct registreren als regieverpleegkundige. De overige hbo-verpleegkundigen moesten een toets doen als ze regieverpleegkundige wilden worden; mbo’ers en inserviceopgeleiden met een vervolgopleiding op NLQF6-niveau een scholingsprogramma van maximaal een jaar. Alle andere verpleegkundigen moesten de verkorte hbo-v volgen van 2,5 jaar. Wie geen regieverpleegkundige wilde worden, zou in het BIG-register ingeschreven worden als ‘verpleegkundige’. De Nederlandse hbo-v staat gelijk aan de Vlaamse bacheloropleiding, de mbo-v aan hbo5. Tot 2000 bestond ook de inserviceopleiding: een combinatie van werken-leren waarbij de student in dienst was van de instelling. Alle verpleegkundigen staan (ongeacht hun opleiding) als ‘verpleegkundige’ ingeschreven in het BIG-register: een register voor zorgberoepen met een beschermde status. Er was een wetsvoorstel (BIG II) om een nieuwe functie toe te voegen: regieverpleegkundige. Maar dat is nu uitgesteld omdat er te veel onrust ontstond. Verpleegkundigen die vanaf 2012 de hbo-v hadden afgerond konden zich direct registreren als regieverpleegkundige. De overige hbo-verpleegkundigen moesten een toets doen als ze regieverpleegkundige wilden worden; mbo’ers en inserviceopgeleiden met een vervolgopleiding op NLQF6-niveau een scholingsprogramma van maximaal een jaar. Alle andere verpleegkundigen moesten de verkorte hbo-v volgen van 2,5 jaar. Wie geen regieverpleegkundige wilde worden, zou in het BIG-register ingeschreven worden als ‘verpleegkundige’.
2.
go back to reference Dit interview is in juni afgenomen. Gezien de productietijd van dit tijdschrift kan sommige informatie zijn ingehaald door de actualiteit. Kijk voor het laatste nieuws over de Wet BIG II op www.nursing.nl. Dit interview is in juni afgenomen. Gezien de productietijd van dit tijdschrift kan sommige informatie zijn ingehaald door de actualiteit. Kijk voor het laatste nieuws over de Wet BIG II op www.​nursing.​nl.
Metagegevens
Titel
‘Je moet ergens een lijn trekken, en dat doet pijn’
Auteur
Hugo van der Wedden
Publicatiedatum
01-09-2019
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Nursing / Uitgave 9/2019
Print ISSN: 1381-5911
Elektronisch ISSN: 2468-1431
DOI
https://doi.org/10.1007/s41193-019-0127-8

Andere artikelen Uitgave 9/2019

Nursing 9/2019 Naar de uitgave

In de wetenschap

In de wetenschap

Colofon

Uitgelicht