Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2009 | Journaal | Uitgave 11/2009

Huisarts en wetenschap 11/2009

Is het ovariumcarcinoom een silent killer?

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 11/2009
Auteur:
   

Samenvatting

Ovariumcarcinoom heeft de naam een silent killer te zijn: een diagnose die ‘bij toeval’ ontdekt wordt, vaak in een laat stadium, met nog maar weinig therapeutische mogelijkheden. Huisarts William Hamilton onderzocht of dit werkelijk zo is en keek naar de klachten waarmee patiënten bij de huisarts kwamen in het laatste jaar voordat bij hen de diagnose ovariumcarcinoom werd gesteld. In een case-controlonderzoek in 39 huisartsenpraktijken vergeleek hij de symptomen in het jaar voor de diagnoses van 212 patiënten met een primair ovariumcarcinoom met de symptomen van 1060 controlepatiënten (leeftijd en praktijk kwamen overeen). Een toegenomen buikomvang, postmenopauzaal bloedverlies, verminderde eetlust, vaker plassen, buikpijn, rectaal bloedverlies en een opgeblazen gevoel waren de 7 symptomen die significant vaker voorkomen bij patiënten met een ovariumcarcinoom.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 11/2009

Huisarts en wetenschap 11/2009 Naar de uitgave

Journaal

Zelftests