Skip to main content
Top

2006 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Is gele-koortsvaccinatie door de huisarts verantwoord?

Auteur : J.K. van Wijngaarden

Gepubliceerd in: Vademecum permanente nascholing huisartsen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Gele koorts is een acute virale infectie die wordt veroorzaakt door het gele-koortsvirus, een virus uit de familie van de Flaviviridae (genus Flavivirus).
Voetnoten
1
LHV en NHG constateren een sterke toename van de vraag naar reisadviezen en de daarmee vaak gepaard gaande preventieve voorschriften. Hoewel de huisarts bevoegd is tot het geven van bedoelde adviezen is dit in deze uitgebreide en vaak ingewikkelde vorm geen onderdeel van het Basistakenpakket.
DE LHV/NGH-werkgroep Reizigersadvisering bereid een ‘bouwsteen voor de praktijkvoering’ die de huisarts moet ondersteunen op dit terrein. Een actuele en betrouwbare informatiebron en een cursus om een methode van reizigersadvisering eigen te maken zijn enkele producten die worden voorbereid.
Behalve een vorm van ondersteuning voor huisartsen op het terrein van reizigersadvisering in meer algemene zin, is het doel van de werkgroep een meer specifieke. Huisartsen die dat wensen kunnen zich zodanig scholen en toerusten dat zij voldoen aan kwaliteitseisen om voor erkenning als vaccinatiecentrum voor gele koorts in aanmerking te komen
 
Literatuur
go back to reference Benenson AS. Control of Communicable Diseases in Man Sixteenth Edition, Washington: American Public Health Association, 1995. Benenson AS. Control of Communicable Diseases in Man Sixteenth Edition, Washington: American Public Health Association, 1995.
go back to reference Protocollen Vaccinaties Buitenland en Overige Preventieve Maatregelen Amsterdam: Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, 1996. Protocollen Vaccinaties Buitenland en Overige Preventieve Maatregelen Amsterdam: Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, 1996.
go back to reference International Health Regulations Third Annotated Edition, Geneva: WHO, 1983 (updated 1992). International Health Regulations Third Annotated Edition, Geneva: WHO, 1983 (updated 1992).
Metagegevens
Titel
Is gele-koortsvaccinatie door de huisarts verantwoord?
Auteur
J.K. van Wijngaarden
Copyright
2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8808-0_1016