Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

22-03-2017 | Wetenschappelijk artikel | Uitgave 2/2017

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2017

Is e-health behandeling binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie effectief?

Een systematische review van Randomized Controlled Trials

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 2/2017
Auteurs:
K.C.M. Bul, A.M. de Ruijter, M. van Wingerden, A. Maras
Belangrijke opmerkingen
Dit artikel is eerder verschenen in TSG (2013;7:437–47).
Doelstelling: Een systematische review naar de effectiviteit van e-health behandeling binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie is uitgevoerd. Hierbij wordt e-health behandeling ingedeeld naar de toepassingen telepsychiatrie, internet en Serious Games. Methoden: Middels diverse zoektermen is in PsycINFO, Pubmed en Google/Google scholar gezocht naar artikelen. Diverse inclusie- en exclusie criteria zijn opgesteld om te bepalen of artikelen wel of niet in aanmerking kwamen voor de systematische review. Resultaten: In totaal werden er 143 artikelen gevonden. Hiervan bleken 23 studies aan de selectiecriteria te voldoen. Interventies en populaties verschillen naar gelang de toepassing van e-health. Op basis van de beschikbare onderzoeksgegevens kan geconcludeerd worden dat e-health voor bepaalde stoornissen effectief is. Vergelijking met conventionele kinderpsychiatrische behandelingen is tot op heden beperkt uitgevoerd, maar beschikbare studies lijken aan te tonen dat online en face-to-face behandeling even effectief zijn. Conclusie: E-health behandeling neemt in toenemende mate een belangrijke rol in binnen het spectrum van kinderpsychiatrische behandeling. Hoewel de eerste resultaten veelbelovend zijn, blijken e-health interventies nog niet voor alle stoornisgebieden ontwikkeld of onderzocht te zijn. Daarnaast is er nog maar weinig bekend over de oorzaken van uitval en werkzame mechanismen van e-health. Net zoals andere interventies aangeboden in de kinder- en jeugdpsychiatrie moeten e-health interventies adequaat op effectiviteit en efficiëntie onderzocht worden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2017

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2017 Naar de uitgave