Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

19-01-2016 | Artikel | Uitgave 4/2016

Tijdschrift voor Urologie 4/2016

Is de laser machtiger dan het zwaard? Een vergelijkend onderzoek bij de urethrotomie

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Urologie > Uitgave 4/2016
Auteurs:
MSc Coen Holzhauer, drs. A. W. T. M. (Anita) Roelofs, drs. A. C. (Arjen) Kums, dr. P. C. (Phillip) Weijerman, dr. M. R. (Michael) van Balken

Samenvatting

Achtergrond

Bij de endoscopische behandeling van urethrastricturen kan gekozen worden voor een mes of voor een laser. In deze studie hebben wij beide technieken retrospectief met elkaar vergeleken.

Methode

In onze studie zijn 192 mannen geïncludeerd; in 127 gevallen is het mes gebruikt en in 65 gevallen de laser. Om de complexiteit van de strictuur te meten, hebben wij gebruikgemaakt van de UREThRAL Stricture Score.

Resultaten

De resultaten laten zien dat de kans op een succesvolle behandeling in beide groepen even groot is, er geen grotere kans op complicaties bij een van de twee technieken bestaat en dat er geen betere flow-rate postoperatief wordt behaald met de laser. De complexiteit van de strictuur was in beide groepen niet verschillend.

Conclusie

Tussen beide technieken bestaan geen significante verschillen. Aangezien de kosten van de laser behandeling hoger zijn, zien wij geen reden om de laser te prevaleren boven het mes.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2016

Tijdschrift voor Urologie 4/2016 Naar de uitgave