Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2017 | Naar een nieuwe interpretatie en classificatie van de geschatte intelligentie | Uitgave 1/2017

Kind & Adolescent Praktijk 1/2017

Iq-score is dringend aan modernisering toe

Tijdschrift:
Kind & Adolescent Praktijk > Uitgave 1/2017
Auteurs:
Dr. Selma A.J. Ruiter, Dr. Petra P.M. Hurks, Prof. dr. Marieke E. Timmerman
Belangrijke opmerkingen
over de auteurs Dr. S.A.J. Ruiter is gedragswetenschapper, werkzaam bij De Kinderacademie Groningen. Dr. P.P.M. Hurks is universitair hoofddocent neuropsychology aan de Universiteit Maastricht. Prof. dr. M.E. Timmerman is adjunct-hoogleraar Psychometrie/Statistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Correspondentie: selma.ruiter@dekinderacademie.com.

Samenvatting

Veel Nederlandse kinderen en jongeren ondergaan een intelligentietest. Het probleem bij de interpretatie is dat deze tests niet altijd hetzelfde meten. Afhankelijk van de gekozen test kan het IQ sterk variëren. De auteurs pleiten ervoor om de IQ-score niet als één punt, maar als een betrouwbaarheidsinterval weer te geven. De classificatie moet deze score beschrijven, niet de persoon.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Kind & Adolescent Praktijk

Het vakblad Kind en Adolescent Praktijk biedt informatie die direct aansluit bij de dagelijkse praktijk van diagnostiek, behandeling en begeleiding. Kind en Adolescent Praktijk biedt ook een forum voor een kritische beschouwing van die dagelijkse praktijk en voor discussie over onderwerpen waarmee de professional te maken hebben.

BSL Academy Social Work GGZ

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2017

Kind & Adolescent Praktijk 1/2017 Naar de uitgave

OriginalPaper

Gezien en gelezen

Nader onderzoek gewenst?

Voorspellen blijft moeilijk