Skip to main content
main-content
Top

08-02-2012 | Nieuws

Inzet donatieverpleegkundigen loont

Het inzetten van speciaal opgeleide donatieverpleegkundigen zorgt ervoor dat meer familieleden toestemming geven voor orgaandonatie. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Nichon Jansen van de Nederlandse Transplantatie Stichting.

Jansen vergeleek drie ziekenhuizen met elkaar. In het interventieziekenhuis, het Bredase Amphia Ziekenhuis, begeleidden getrainde IC-verpleegkundigen families vanaf de opname op de IC totdat een beslissing over donatie was genomen. Deze verpleegkundigen staan niet meer aan het bed en houden zich alleen maar bezig met het begeleiden van familieleden. In het St. Antonius Ziekenhuis, één van de controleziekenhuizen, ondersteunden gastvrouwen families. Zij waren niet getraind in het bespreken van donatie. In het derde ziekenhuis (het St. Elisabeth Ziekenhuis) was geen sprake van familiebegeleiding of extra training.

Uit het onderzoek blijkt dat familieleden die begeleid werden door getrainde IC-verpleegkundigen in bijna 60 procent van de gevallen toestemming gaven voor donatie. Bij begeleiding door gastvrouwen lag dit percentage op 39,4 procent en in het ziekenhuis waar geen extra begeleiding was op bijna 35 procent. Volgens Jansen gaat het vooral om het opbouwen van een vertrouwensband. ‘Familieleden kunnen vanaf het moment van opname terecht met hun emoties en vragen bij zo’n speciaal opgeleide verpleegkundige’, zegt Jansen. ‘Zij heeft de kennis en knowhow over orgaandonatie in huis. In eerste instantie is familie namelijk snel geneigd om ‘nee’ tegen donatie te zeggen. Door de juiste begeleiding en voorlichting kunnen we dat percentage omlaag krijgen.’

Jansen promoveert op 9 februari aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.