Skip to main content
main-content
Top

09-06-2015 | Nieuws

Inzameling snoeiafval Taxus Baccata voor behandeling kanker

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Wie snoeisel van de taxus in de tuin heeft, kan daarmee helpen bij de bestrijding van kanker. Het afval van de soort Taxus Baccata bevat namelijk de stof baccatine, dat nodig is voor de productie van chemokuren. 

Vanaf 15 juni kan het groenafval worden gedeponeerd bij een speciaal verzamelpunt van gemeenten in ons land. Daartoe roept Stichting Vergroot de Hoop op, dat initiatiefnemer van de landelijke inzamelactie is. Het is het tweede achtereenvolgende jaar dat de stichting de strijd tegen kanker aangaat. Zo’n 180 gemeenten werken mee.

 

De slogan dit jaar is: ‘Eén kuub voor één kuur’. Er is ongeveer één kubieke meter taxussnoeisel nodig voor één chemotherapie. Voor elke ingezamelde kuub groenafval krijgt de gemeente vijftig euro. Dit bedrag wordt vervolgens aan een kankergerelateerd doel gedoneerd. Vorig jaar werd volgens de stichting taxussnoeisel verzameld voor 10.270 chemotherapieën. Doel voor dit jaar is een verdubbeling daarvan.  

 

”Meer dan ooit is het noodzakelijk dat er genoeg middelen komen om niet alleen het onderzoek naar genezing van kanker voort te zetten, maar ook om de medicatie te kunnen produceren”, verduidelijkt projectleider Jessica de Kruijf. Ze roept buurtbewoners, bedrijven, plantsoenendiensten en anderen te wachten met het snoeien van de taxus tot 15 juni. Mensen die mee willen doen dienen het groenafval op te vangen met een doek of zeil, zodat het snoeisel zuiver blijft.

 

De inzamelingsactie duurt tot en met 31 augustus. Daarna neemt de hoeveelheid baccatine in de taxusplant namelijk weer af.

 

Bron: NU.nl
Beeld: Fotolia

Tip

E-learning Lymfoedeem | On-demand

Accreditatie | 2 punten voor het register Algemeen Fysiotherapeut
Binnenkort volgt een meer gespecialiseerde versie voor de registers Lymfologie en Oncologie.

 

Ga voor meer informatie en/of om de module te volgen naar E-learning lymfoedeem.

 

Deze module maakt onderdeel uit van BSL Fysiotherapeut Totaal. Fysiotherapeuten met een abonnement kunnen deze module gratis volgen. Wilt u ook een abonnement?
Ga naar BSL Fysiotherapeut Totaal.

 

Meer artikelen over Algemeen of Fysiotherapie binnen de lymfologie en oncologie.

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.