Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

23-05-2019 | Original Paper | Uitgave 9/2019 Open Access

Journal of Autism and Developmental Disorders 9/2019

Interventions for Increasing Acceptance of New Foods Among Children and Adults with Developmental Disorders: A Systematic Review

Tijdschrift:
Journal of Autism and Developmental Disorders > Uitgave 9/2019
Auteurs:
L. R. Chawner, P. Blundell-Birtill, M. M. Hetherington
Belangrijke opmerkingen

Publisher's Note

Springer Nature remains neutral with regard to jurisdictional claims in published maps and institutional affiliations.

Abstract

People with developmental disorders (DD) often display high levels of selective eating, which can result in micronutrient deficiencies. It is therefore essential to explore ways to increase dietary variety in this population. To identify different types of interventions promoting increased acceptance of new foods or dietary variety for DD populations and to determine their effectiveness. Thirty-six studies met criteria for inclusion in the review. Twenty-two types of intervention were identified with 34 studies being reported as effective and 33 of these incorporating components drawn from learning theory. Multi-component interventions centred on operant conditioning, systematic desensitisation and changes to environment and familial practices were reported as effective for individuals.

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2019

Journal of Autism and Developmental Disorders 9/2019 Naar de uitgave