Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2013 | Artikelen | Uitgave 4/2013

Jeugdbeleid 4/2013

Internationale adviezen voor de ketenaanpak van kindermishandeling

Tijdschrift:
Jeugdbeleid > Uitgave 4/2013
Auteurs:
Tijne Berg-le Clercq, Regine Derr, Beate Galm
Belangrijke opmerkingen
Tijne Berg-le Clercq is inhoudelijk medewerker van de programma’s Veilig opgroeien en Transitie en transformatie van het NJi, Regine Derr is wetenschappelijk medewerker bij het informatiecentrum kindermishandeling/kinderverwaarlozing van het Deutsches Jugendinstitut en Beate Galm werkt als docent bij de Katholische Universität Eichstätt-Ingolstadt. Alle auteurs waren betrokken bij het Daphne project. Reacties? E-mail naar t.berg@nji.nl.

Samenvatting

In het nieuwe jeugdstelsel moeten per 1 januari 2015 gemeenten voorzien in maatregelen om kindermishandeling te voorkomen, aldus de factsheet Hoofdlijnen wetsvoorstel Jeugdwet van afgelopen juli. Daarnaast moeten gemeenten zorgdragen voor het signaleren en melden van kindermishandeling en de nazorg op dit gebied. Echter, slechts een deel van de preventieve voorzieningen valt onder de gemeentelijke verantwoordelijkheid, melden is weinig aantrekkelijk en nazorg is nergens geregeld.
Ervaringen in andere Europese landen leveren adviezen op voor de versterking van de ketenaanpak van kindermishandeling, zoals het aanbieden van een training signalering aan vrijwilligers of het verplichten van gemeenten(lijke instanties) om elkaar te infomeren over verhuizende gezinnen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2013

Jeugdbeleid 4/2013 Naar de uitgave