Skip to main content
main-content
Top

28-04-2014 | Nieuws

Intensieve fysiotherapie niet beter bij chronische whiplash

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Mensen met chronische whiplash hebben waarschijnlijk net zo veel baat bij een eenmalig advies over hun klachten als bij een langdurig oefenprogramma. Dat concluderen Australische wetenschappers in The Lancet.

 

De onderzoekers wijzen erop dat de wetenschap steeds meer bewijs levert dat een korte fysiotherapeutische behandeling bij acute whiplash net zo effectief is als langdurige oefenprogramma’s. Met hun onderzoek wilden ze kijken of ditzelfde ook geldt voor meer chronische varianten. Aan het onderzoek deden daarom alleen mensen mee die gedurende drie maanden tot vijf jaar whiplashklachten hadden.

 

“Het bleek dat er tussen beide groepen geen verschil was in de ervaren pijnreductie”

De helft van de patiënten nam deel aan een uitgebreid oefenprogramma van twintig sessies. De andere helft kreeg advies gevolgd door telefonische ondersteuning. Vervolgens werd bij de start van de behandeling na twee weken, zes maanden en na een jaar de ervaren pijn gemeten op basis van een tienpuntsschaal. Het bleek dat er tussen beide groepen geen verschil was in de ervaren pijnreductie.

 

De onderzoekers pleiten nu voor vervolgonderzoek om effectieve en betaalbare behandelstrategieën voor whiplash te vinden. Ga voor meer informatie over het onderzoek naar The Lancet.

 

Bron: FysioActueel.nl

 

Tip

Geïnteresseerd in concrete patiëntencasuïstieken over de meest voorkomende aandoeningen van de nek? Doe de e-learning Orthopedische casuïstiek van de nek gebaseerd op het boek Onderzoek en behandeling van de nek van Koos van Nugteren en Dos Winkel.

 

E-learning module
Om voldoende bewegingen van het hoofd mogelijk te maken is een grote mate van beweeglijkheid nodig van de halswervelkolom. Deze grote beweeglijkheid heeft echter ook een keerzijde: de nek is kwetsbaar en letsels ten gevolge van (auto)ongevallen komen veel voor. Vaak ontstaan hierbij naast orthopedische ook neurologische problemen. Dit komt doordat in en rond de cervicale wervelkolom zich talloze neurologische structuren bevinden zoals ruggenmerg, spinale zenuwen en de plexus brachialis. De meest voorkomende aandoeningen van de nek worden aan de hand van concrete patiëntencasuïstieken besproken.

 

Accreditatie
Accreditatie is toegekend door CKR (KNGF) voor 2 punten voor het register algemeen.

 

Voor fysiotherapeuten met een BSL Fysiotherapeut Totaal-abonnement is deze e-learning gratis.

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen of Manuele therapie.

Auteur(s): Daan Marselis Beeld: OJO Images

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail