Skip to main content
Top

2014 | OriginalPaper | Hoofdstuk

5. Instrumenten voor het verpleegproces

Auteurs : Helen I. de Graaf-Waar, Herma T. Speksnijder

Gepubliceerd in: Methodiek en systematiek voor de verpleegkundige beroepsuitoefening

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Op mondiaal niveau wordt nagedacht over het inzichtelijk, toetsbaar en beheersbaar maken van de gezondheidszorg. Een onderzoeksteam van de University of Iowa heeft jarenlang onderzoek verricht naar welke zorgresultaten ontvankelijk zijn voor verpleegkundige interventies. Allereerst heeft men op conceptueel niveau gekeken en vervolgens zijn meetmethoden en een classificatie ontwikkeld. De ontwikkeling van de verpleegkundige methodiek, de wetenschappelijke onderbouwing ervan en de ontwikkeling van hulpmiddelen daarbij heeft een belangrijk generiek doel: standaardisatie van de verpleegkundige beroepspraktijk. Dit hoofdstuk geeft weer welke classificatiesystemen wereldwijd veelal gebruikt worden binnen de verpleegkunde.
Voetnoten
1
Standaardisatie is te omschrijven als: ‘Het vaststellen en aannemen van bepaalde, gelijke vormen en afmetingen, waardoor een zo groot mogelijke uniformiteit van het product wordt verkregen’ (Van Dale, 2010).
 
2
De begrippen richtlijn, standaard en protocol worden nogal wisselend gebruikt, zowel in de literatuur als in de dagelijkse praktijk. Wij geven hier de omschrijving van de begrippen die wordt gehanteerd door het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO.
 
Metagegevens
Titel
Instrumenten voor het verpleegproces
Auteurs
Helen I. de Graaf-Waar
Herma T. Speksnijder
Copyright
2014
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0848-4_5