Skip to main content
main-content
Top

06-01-2016 | Nieuws

Inspectie: Agressietraining verpleegkundigen moet beter

De agressietraining van verpleegkundigen, verzorgenden en andere medewerkers in zorginstellingen kan beter.  Dat schrijft de Inspectie SZW in een rapport over agressie. De inspecties zijn uitgevoerd in ziekenhuizen en organisaties in de sector Welzijn en Maatschappelijke dienstverlening te weten opvanghuizen en asielzoekerscentra.

Uit het rapport blijkt dat bij driekwart van de ziekenhuizen de aanpak van agressie tekort schiet, terwijl de aanpak van agressie en geweld tegen medewerkers wel hoog op de agenda staat. Het gaat dan om zaken als onvoldoende voorlichting en training of het ontbreken van een goede analyse van incidenten. Ook komt men niet altijd toe aan het evalueren van het beleid en de maatregelen tegen agressie en geweld. De opvang en nazorg van medewerkers was bij de meeste ziekenhuizen in orde. Bij de aanpak van werkdruk liet ruim de helft van de ziekenhuizen die de Inspectie SZW onderzocht tekortkomingen zien. Daarbij ging het vooral om een gebrekkig plan van aanpak, onvoldoende maatregelen tegen werkdruk en het ontbreken van een evaluatie van de aanpak.

Veilige naalden

De Inspectie onderzocht de ziekenhuizen ook op werken met veilige naaldsystemen. Werkgevers zijn verplicht maatregelen te nemen om prikaccidenten met mogelijk besmette naalden te voorkomen. Daarbij gaat het onder meer om naaldsystemen met ingebouwd veiligheidsmechanisme en veilige containers om gebruikte naalden af te voeren. Van de onderzochte ziekenhuizen maakt één op de vier hier nog onvoldoende gebruik van.

Inspectierapport

Tip

Aanbevolen

2009 | hbo | Boek

Conflicthantering en diversiteit

Ambulance personeel aangevallen', lees je in de krant. Ongelooflijk dat dit in Nederland gebeurt, is de maatschappelijke opvatting. In de gezondheidszorg komen confrontaties geregeld voor. Waar komen dit soort conflicten vandaan, wat zijn de oorzaken

Aanbevolen

01-09-2009 | Proefschrift | Uitgave 3/2009

Omgaan met agressie door patiënten: “Fysiek ingrijpen bij agressie druist tegen onze beroepscode in”

Verpleegkundigen in de psychiatrie hebben nogal eens te maken met agressieve incidenten met patiënten. Schattingen geven zelfs aan dat dit aan de orde van de dag is. Maar niet alleen in de psychiatrie komt agressie voor. Professionals over de gehele …

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.

Beeldrechten