Skip to main content
Top

2017 | OriginalPaper | Hoofdstuk

15. Inspanning

Auteurs : Marieke van der Burgt, Wim Burgerhout, Jeroen Alessie, Annemieke Houwink

Gepubliceerd in: Fysiologie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Dit hoofdstuk biedt inzicht in de processen bij inspanning. Eerst bespreken we de energielevering, het zuurstofverbruik bij inspanning en de informatie die het respiratoire quotiënt geeft over de verhouding koolhydraat-/vetverbranding. Vervolgens bespreken we de toename van het hartminuutvolume en veranderingen in de perifere weerstand, de bloeddruk en de verdeling van de bloedstroom. Er is aandacht voor veranderingen in de ventilatie en de O2-opname en CO2-afgifte en voor de temperatuurregeling bij inspanning. We besteden veel aandacht aan (het meten van) belasting en belastbaarheid. Bij de ergometrie (meten van arbeid of vermogen) bespreken we het maximale vermogen en het maximale zuurstofverbruik (O2max). Bij de maximale duurprestatie gaan we in op de lactaatdrempel en mythes over lactaat. Actuele inzichten over vermoeidheid worden gepresenteerd. Trainingsprincipes en trainingseffecten komen aan bod, evenals aerobe en anaerobe trainingsmethoden. Tot slot bespreken we de gevolgen van immobiliteit.
Metagegevens
Titel
Inspanning
Auteurs
Marieke van der Burgt
Wim Burgerhout
Jeroen Alessie
Annemieke Houwink
Copyright
2017
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1776-9_15