Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:

2025 | OriginalPaper | Hoofdstuk

1. Inleiding

Auteurs : Dr. G. T. W. J. van den Brink, F. W. M. Lindsen

Gepubliceerd in: Leerboek intensivecare-verpleegkunde 1

Uitgeverij: BSL Media & Learning

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Dit eerste hoofdstuk van het Leerboek IC-verpleegkunde schetst de ontstaansgeschiedenis van de intensivecare-afdeling en de manier waarop die zich heeft ontwikkeld tot de hedendaagse intensive care waar de patiënt centraal staat. Extra aandacht is er voor de veranderingen die zich de laatste jaren op deze afdeling hebben voorgedaan. Vervolgens worden de rol van de intensivecare-verpleegkundige en de ontwikkelingen op dit vakgebied geschetst. Ten slotte staan we stil bij de rol van de intensivist en de intensivecare-geneeskunde.
Literatuur
go back to reference Meinesz AF, Wijkstra PJ, Zijlstra JG, Albers MJIJ, Koëter GH. Van de poliomyelitisepidemie naar de oprichting van beademingscentra, intensivecareafdelingen en centra voor thuisbeademing. NTvG 2006;150:444–9. Meinesz AF, Wijkstra PJ, Zijlstra JG, Albers MJIJ, Koëter GH. Van de poliomyelitisepidemie naar de oprichting van beademingscentra, intensivecareafdelingen en centra voor thuisbeademing. NTvG 2006;150:444–9.
go back to reference NVA, Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie. Richtlijn Organisatie en werkwijze op intensive care-afdelingen voor volwassenen in Nederland. Alphen aan den Rijn, Van Zuiden, 2006. NVA, Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie. Richtlijn Organisatie en werkwijze op intensive care-afdelingen voor volwassenen in Nederland. Alphen aan den Rijn, Van Zuiden, 2006.
Metagegevens
Titel
Inleiding
Auteurs
Dr. G. T. W. J. van den Brink
F. W. M. Lindsen
Copyright
2025
Uitgeverij
BSL Media & Learning
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-3006-5_1