Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:
Omslag van het boek

2017 | OriginalPaper | Hoofdstuk

1. Inleiding

Auteur : Hans van Dartel

Gepubliceerd in: Goed verplegen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Verplegen raakt aan de kwetsbaarheid van mensen. Daarom vraagt verplegen om een inbedding die maakt dat het ‘goed’ verplegen wordt. Als je het hebt over ‘goed verplegen’, dan heb je het ook over ethiek. Ethiek is nadenken over het goede. In dit boek spitst zich dat toe op nadenken over goed verplegen. Op de morele dimensies daarvan: goed verplegen vraagt om het beheersen van technieken, maar ook om persoonlijke kwaliteiten. Daarnaast word je als verpleegkundige verondersteld te handelen volgens bepaalde waarden en normen. De ethiek helpt je om daar meer zicht op te krijgen. Maar wat zijn waarden en normen? En welke doen ertoe in de verpleging? Is dat niet steeds anders? Ja, maar er zijn ook waarden en normen die niet zo gemakkelijk veranderen. Ze vormen de kern van de beroepsmoraal. Hoe ze in dit boek aan de orde komen, staat ook in dit hoofdstuk.
Voetnoten
1
Overal waar ‘hij’ staat in dit boek, kan ‘zij’ worden gelezen, tenzij de tekst anders uitwijst.
 
Literatuur
go back to reference Delaere, P. (2014). Deugdenethiek, oud en nieuw. In M. van Hees, Th. Nys & I. Robeyns (Red.), Basisboek Ethiek (pag. 179–194). Amsterdam: Boom. Delaere, P. (2014). Deugdenethiek, oud en nieuw. In M. van Hees, Th. Nys & I. Robeyns (Red.), Basisboek Ethiek (pag. 179–194). Amsterdam: Boom.
go back to reference Dupont, J., & Hermans. J. (2001). De beroepsethiek van fysiotherapeuten en HBO-verpleegkundigen. Een kwalitatief onderzoek naar morele gevoeligheid, waarden, moreel oordeelsvermogen en goede eigenschappen van beroepsbeoefenaars in de gezondheidszorg. Budel: Damon. Dupont, J., & Hermans. J. (2001). De beroepsethiek van fysiotherapeuten en HBO-verpleegkundigen. Een kwalitatief onderzoek naar morele gevoeligheid, waarden, moreel oordeelsvermogen en goede eigenschappen van beroepsbeoefenaars in de gezondheidszorg. Budel: Damon.
go back to reference Graste, J. (2003). De dilemmamethode. In H. Manschot & H. van Dartel (Red.), In gesprek over goede zorg. Overlegmethoden voor ethiek in de praktijk (pag. 43–61). Amsterdam: Boom. Graste, J. (2003). De dilemmamethode. In H. Manschot & H. van Dartel (Red.), In gesprek over goede zorg. Overlegmethoden voor ethiek in de praktijk (pag. 43–61). Amsterdam: Boom.
go back to reference Houtlosser, M. (2010). In goede handen. Verpleegkundige beroepsuitoefening in ethisch perspectief. Leiden: Leiden University Press. Houtlosser, M. (2010). In goede handen. Verpleegkundige beroepsuitoefening in ethisch perspectief. Leiden: Leiden University Press.
go back to reference Melle, A. van, & Zilfhout, P. van (2012). Woorden & daden. Een inleiding in de ethiek. Amsterdam: Boom. Melle, A. van, & Zilfhout, P. van (2012). Woorden & daden. Een inleiding in de ethiek. Amsterdam: Boom.
go back to reference Smits, M. J. (2004). Zorgen voor een draaglijk bestaan. Morele ervaringen van verpleegkundigen. Amsterdam: Aksant. Smits, M. J. (2004). Zorgen voor een draaglijk bestaan. Morele ervaringen van verpleegkundigen. Amsterdam: Aksant.
go back to reference Tongeren, P. van (2013). Leven is een kunst. Over morele ervaring, deugdethiek en levenskunst. Zoetermeer: Klement. Tongeren, P. van (2013). Leven is een kunst. Over morele ervaring, deugdethiek en levenskunst. Zoetermeer: Klement.
go back to reference Unen, Ch. van (2007). De professionals: Hulpverleners tussen kwetsbaarheid en beheersing. Delft: Eburon. Unen, Ch. van (2007). De professionals: Hulpverleners tussen kwetsbaarheid en beheersing. Delft: Eburon.
go back to reference Vorstenbosch, J. (2005). Zorg. Een filosofische analyse. Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds. Vorstenbosch, J. (2005). Zorg. Een filosofische analyse. Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds.
Metagegevens
Titel
Inleiding
Auteur
Hans van Dartel
Copyright
2017
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1853-7_1