Samenvatting
Deze inleiding van het boek start met wat risicosignalering inhoudt, waarom risicosignalering belangrijk is, wie dit doet, welke competenties je daarvoor nodig hebt en wat de methodische stappen zijn (de aanpak). Ook lees je waarom risicosignalering méér is dan het bijhouden van een afvinklijstje.
De tweede paragraaf gaat over preventie, gezondheidsbevordering en gezondheidsvaardigheden en waarom die van belang zijn voor ouderen en chronisch zieken.
De laatste paragraaf gaat over risicosignalering en de relatie met zelfmanagement. Zelfmanagement of zelfredzaamheid is erop gericht dat cliënten minder afhankelijk zijn van professionals. Ook vergroot zelfmanagement ziekte-inzicht, de motivatie om risico’s te verminderen en therapietrouw. Zelfmanagement heeft daardoor een positief effect op de kwaliteit van leven.
Er kan een spanningsveld ontstaan tussen wat goed is voor de cliënt (de gezondheidsbevordering) en de keuzes die de cliënt maakt (zelfmanagement op basis van zijn gezondheidsvaardigheden), met name als die keuzes niet gericht zijn op bevordering van de gezondheid van de cliënt.